De Schakel
Uitgelicht
Samen dobberen in een 50-jarig huwelijksbootje

Mien en Cees van Berkel zijn 7 november 50 jaar getrouwd. Een gouden bruiloft is een bijzonderheid, omdat het niet al te vaak meer voorkomt. Bij Mien en Cees vind ik het een hele prestatie gezien het aantal uren dat…

Mien en Cees van Berkel zijn 7 november 50 jaar getrouwd. Een gouden bruiloft is een bijzonderheid, omdat het niet al te vaak meer voorkomt. Bij Mien en Cees vind ik het een hele prestatie gezien het aantal uren dat ze al die tijd samen hebben doorgebracht. Na 2 jaar huwelijk brak Cees zijn rug en is hij alle dagen thuis.

“Ik ben nu 48 jaar thuis en dankzij onze humor houden mijn Mientje en ik het vol”, zegt Cees. Hij is geboren in Berkel aan De Brem en is jongste kind van drie. Heel anders ging het in de jeugd van Mien eraan toe. Ze hadden thuis in Udenhout elf kinderen. “Bij Mientje thuis was ’t druk, vergeleken bij ons”. 50 jaar geleden waren er geen datingsites en fungeerde de jaarlijkse kermis als de plek voor koppelen. Mientje was 16 toen ze van haar ouders naar de Udenhoutse kermis mocht. Bij de plaatselijke friettent van Keesje d’n Berk, zag ze de 23-jarige Cees. Na vijf jaar verkering, een aantal maanden verloving volgde de bruiloft. 

’t Stulpke
Ze gingen wonen aan de Burgemeester Brenderstraat 13. In die tijd beter bekend als ’t Stulpke. De woning is later afgebroken en verruild voor nieuwbouw. “Alleen de 3 leilinden staan er nog”, blikt Cees terug. In 1975 trokken ze in de nieuwbouwwoning aan de Lijsterbeslaan. “Cees heeft de schouw helemaal zelf gemaakt, met de materialen uit ons oude huis”, wijst Mien trots naar een gemetselde wand van kleine baksteentjes waarin antieke blauwe tegeltjes zijn gemetseld. Daarboven een houten paneel met in de vooruitstekende pilaren heel fijntjes de gezichten van engelen uitgesneden. 

Autodidact
“Cees kan alles maken”, flatteert Mien haar echtgenoot. Beeldhouwen, glas in lood, rozenkransen, beschilderen van iconen, houtbewerken, edelsmid. Noem maar op. Restaureren is de hobby van Cees. Van Zakhorloge tot grote staanklokken. Van heiligenbeelden tot in het kleinste details tot de grote bouwdelen zoals gewelven van een kerk. Cees heeft er handigheid in gekregen. Dat alles heeft hij zichzelf aangeleerd en is daarmee een echte autodidact. “Een Pietje Precies”, grapt Cees. Waarop Mien weer uitroept: “help!” En dat is precies wat het echtpaar zo kenmerkt. Geen poespas of hautain gedrag. Gewoon zeggen wat je denkt, soms erover kibbelen maar altijd met een flinke dosis humor. Het leven nemen zoals het is en er samen van genieten. 

Mien is volgens Cees echt een sociaal dier. Ze helpt iedereen en is in allerlei clubjes. Vooral de VCG (vrouwen Contact Groep) heeft fiets- en wandelactiviteiten waar ze van kan genieten. Met een kaartclubje rikken. Aquavaria in het nieuwe zwembad in Oisterwijk. Mien kan ook goed handwerken. Ze maakt 3d- kaarten en borduurt. De twee hebben ook gedeelde uitjes. Samen zijn ze lid van de Zonnebloem en de koffieochtenden in De schalm slaan ze zelden over. 

De zelfgemaakte driemaster zeilboot in de vitrinekast verwijst naar hun kinderen Nicole en Dave en de broer van Cees, die allen schipper zijn geweest. Cees en Mien zijn opa en oma van 5 kleinkinderen. Kijkend naar het pronkstuk in de vitrinekast, filosofeert Mien: “Zo dobberen we samen door….”. 

Tekst: Ellen van Slooten
Foto: Bas Haans

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op