De Schakel
Nieuws
Rondleiding in Ons Koningsoord

Op woensdag 2 oktober 2019 van 11.00 tot 12.00 uur vindt de volgende rondleiding plaats in de voormalige abdij Onze Lieve Vrouw van Koningsoord van de zusters Trappistinnen.  Bij deze rondleiding staat de Kapittelzaal of vergaderzaal in het middelpunt van de belangstelling.…

Op woensdag 2 oktober 2019 van 11.00 tot 12.00 uur vindt de volgende rondleiding plaats in de voormalige abdij Onze Lieve Vrouw van Koningsoord van de zusters Trappistinnen. 

Bij deze rondleiding staat de Kapittelzaal of vergaderzaal in het middelpunt van de belangstelling. Later werd deze ruimte ook gebruikt als refter of eetzaal. In deze éénbeukige hoge zaal besteden we aandacht aan de glas-in-loodramen o.a. aan het Heilige Geest raam. 

Ook bestuderen we het plafond met zijn Kruis-rib gewelf, gebouwd  in neogotische stijl. Hoe zag de Kapittelzaal er vroeger uit ? Waarvoor gebruikten de zusters deze zaal ? Welk meubilair stond er in? Wat is eigenlijk “ Kapittelen “?? 

Later was dit ook het “Refectorium “ of de eetzaal van de zusters. Wat aten de zusters als vegetariërs ? Wat waren hun tafelgewoontes ? Wat was hun tafelservies ? 

Zie hiervoor bijgaande een oude foto bewerkt door Peter Timmermans.

Meer dan genoeg te zien en te vertellen over de Kapittelzaal door gids Jack van der Sanden.

Samenkomst voor de rondleiding in de bibliotheek bij de Leestafel.

De rondleiding is geheel gratis. Aanmelden voor de rondleiding is verplicht! U kunt zich aanmelden bij de balie in de bibliotheek tijdens de service-uren of via Email: berkelenschot@bibliotheekmb.nlHet aantal deelnemers is maximaal 20 personen

U bent van harte welkom namens de Bibliotheek Berkel-Enschot. 

About the author

Related Posts