De Schakel
Reportage
De Ronde van Berkel: dringen voor een plekje op de eerste rij

Wie maandag 19 juni een glimp wilde opvangen van de Ronde van Berkel, moest dringen voor een plekje op de eerste rij. Al 65 jaar is de dikke bandenrace traditie op kermismaandagavond. De hoge temperaturen, misschien wel de warmste ronde…

Wie maandag 19 juni een glimp wilde opvangen van de Ronde van Berkel, moest dringen voor een plekje op de eerste rij. Al 65 jaar is de dikke bandenrace traditie op kermismaandagavond. De hoge temperaturen, misschien wel de warmste ronde in de geschiedenis, zorgden voor veel bekijks.

Ludieke acties, nostalgie en serieus racen: drie pijlers die het unieke karakter van de dikke bandenrace samenvatten. Zo kwam de Stichting Openbaar Karnaval voorbij met een geelblauwe tandem en toeters en bellen in de vertrouwde kleuren. Een andere vertrouwde club die voorbij kwam, was de brandweer van Berkel-Enschot.

Ook Erik de Ridder, trotse wijkwethouder van Berkel-Enschot, was aanwezig. De Ridder waagde zich niet aan de race, maar loste het startschot en verzorgde de prijsuitreiking. Nieuw was dit jaar de deelname van Pastoor Van Eijk die langs de kant flink werd aangemoedigd door toeschouwers. Hij fietste dit jaar mee met de veteranen en behaalde de 24ste plek.

Lach en een traan
Voor Giel van Beurden is het dit jaar een evenement met een lach en een traan. Van Beurden ziet de ronde voor de vijftigste keer aan zijn cafetaria voorbij trekken. Nu zijn cafetaria wordt overgenomen, is het ook de laatste keer dat hij de wielrenners voorbij ziet snellen.

Kees Robben, voorzitter van het wielercomité, zal het evenement ook niet meer van dichtbij meemaken. Na maar liefst 27 jaar, waarvan 12 jaar als voorzitter, neemt hij afscheid van de ronde. ‘Ik heb het altijd met veel passie en overgave gedaan. Nu gaan we borrelen in het Brendersstraatje op de 65ste jubileumeditie en terugblikken op al die mooie edities’, zegt Robben met een grijns.

Recordaantal deelnemers
Naast het afscheid van de voorzitter en de ludieke groepen die voorbij kwamen, moest er ook serieus geracet worden. Dit jaar haalde het evenement een recordaantal deelnemers van 180 fietsers. ‘We hebben ons gefocust op het bereiken van een grotere groep en dat is geslaagd’, licht Robben toe. Voor de 65ste editie heeft de organisatie geen bijzonderheden in het leven geroepen. Het evenement heeft natuurlijk al genoeg charmes op zichzelf.

Ook de route was dit jaar als vanouds hetzelfde. Inwoners rijden rondjes van 3 kilometer onder meer langs de Burgemeester Brendersstraat, Molenstraat en de Hoolstraat. Dat laatste staat ook wel bekend als de Hel van de Hoolstraat: de kinderkopjes maken het de fietsers er niet gemakkelijker op. In totaal leggen de waaghalzen ongeveer twintig kilometer af.

Dubbelen
Toch is er dit jaar wel iets veranderd. Deelnemers mochten dit jaar dubbelen. ‘We wilden een middenweg vinden. De race is te kort voor echte wielrenners en te lang voor onervaren fietsers. Door dubbelen toe te staan, maak je het leuk voor alle partijen.’ De organisatie stelt de veiligheid wel voorop en daarom zijn er regels rondom sportief gedrag jegens elkaar.

De ronde is onderverdeeld in zeven categorieën waarvan drie rondes voor de kinderen. Daarnaast is er een aparte categorie voor jeugd, dames, veteranen en senioren. Bij de kinderen tussen de zeven en acht jaar behaalde Sjors Bertens de eerste plek. Michiel Fuite haalde deze medaille binnen in de categorie kinderen van negen en tien jaar. Bij de laatste categorie voor de kinderen (elf en twaalf jaar) kwam Stijn Verschuren als eerste over de finishstreep.

In de categorie junioren bemachtigde Gijs de Wit de eerste plek. Bij de dames was dit Roos Blom en bij de senioren Giso Fuite. Bij de senioren kwam Stan van Reisen, met een grote voorsprong op de rest, als eerste binnen. Nadat alle deelnemers binnen waren, werd het feest voortgezet in het Brendersstraatje en volgde de prijsuitreiking.

De volledige uitslag van De Ronde is te vinden op de website:

Uitslag 65e ronde 2017

Tekst: Annebelle Nooteboom
Fotograaf: Peter Timmermans Klik hier voor alle foto’s van Peter

Klik hier voor alle foto’s van Bas Haans Fotografie

Klik hier voor het filmpje van André Oude Vrielink

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op