De Schakel
Nieuws
Robert Holl schreef zijn levensverhaal

Voor heel wat dorpsgenoten zal Robert Holl geen onbekende zijn. Jarenlang was hij kinderarts, actief in de dorpsraad, bij de hockey en als prins Carnaval. Onlangs vond hij het tijd om zijn levensverhaal op te schrijven.  Zijn boek “Mijn leven”…

Voor heel wat dorpsgenoten zal Robert Holl geen onbekende zijn. Jarenlang was hij kinderarts, actief in de dorpsraad, bij de hockey en als prins Carnaval. Onlangs vond hij het tijd om zijn levensverhaal op te schrijven.  Zijn boek “Mijn leven” is meer dan alleen een terugblik; hij kijkt ondanks de nodige tegenslagen in zijn leven nog steeds graag vooruit. Met dezelfde bevlogenheid die hem ook in zijn werkzame leven al kenmerkte.   

‘Iedereen dacht dat ik na mijn herseninfarct een heel saai leven zou leiden,’ vertelt Robert, ‘maar ik probeer vooral te genieten van wat wél kan. Nu ik ouder word, vond ik het tijd om mijn levensverhaal vast te leggen. Ik heb er negen maanden over gedaan. En dat terwijl ik nog maar met 1 vinger kan typen.’

Een groot gedeelte van zijn levensverhaal gaat uiteraard over zijn werkzame leven als kinderarts.

‘Ik kwam vaak bij de familie thuis. En als je zo vaak over de vloer komt, dan bouw je natuurlijk een hele hechte band op.’ Een paar van deze aangrijpende verhalen hebben een plek in het boek gevonden.

Berkel-Enschot

Robert was ook actief binnen de dorpsraad waarbinnen hij zich hard maakte voor de komst van een nieuwe grote zaal binnen het dorp. ‘Toen we geannexeerd werden door Tilburg en De Schalm werd gesloopt, zijn er afspraken gemaakt en beloftes gedaan: Nieuw voor Oud. Maar nu – zoveel jaar later – is die zaal er nog steeds niet. Het blijkt dat het in dit soort gevallen vrijwel altijd om geld draait. Dit frustreert bijvoorbeeld ook de komst van een treinstation in ons dorp.’ Dit soort zaken ligt hem nog steeds na aan het hart en Robert grijpt vaak de gelegenheid om hierover in de pen te klimmen en door middel van ingezonden brieven zijn mening te laten horen.

Toekomst van de zorg

Ook over de zorg in Nederland heeft Robert een duidelijke mening. ‘Het ontbreekt landelijk aan een goede langetermijnvisie op hoe de zorg georganiseerd moet worden.’ In zijn boek doet hij dan ook een aantal voorstellen die voor structurele oplossingen moeten zorgen.

Als er iets duidelijk blijkt uit het levensverhaal van Robert Holl is het wel “bevlogenheid”. Voor zijn werk, zijn familie, het dorp en de zorg. En die bevlogenheid zal ook een belangrijk thema zijn in Roberts volgende boek.

Vrienden en kennissen kunnen een exemplaar aanvragen door een mail te sturen naar: [email protected]

Tekst: Noortje de Kok

Foto: Bas Haans

About the author

Related Posts