De Schakel
Met Passie
Rinus van der Loo: als het maar over de geschiedenis van Berkel-Enschot gaat

Rinus van der Loo groeide op op de boerderij van zijn ouders. Zoals veel jongens ging hij op tienjarige leeftijd eens goed om zich heen kijken om te weten te komen hoe de wereld in elkaar stak. Hij vond in…

Rinus van der Loo groeide op op de boerderij van zijn ouders. Zoals veel jongens ging hij op tienjarige leeftijd eens goed om zich heen kijken om te weten te komen hoe de wereld in elkaar stak. Hij vond in de grond achter de boerderij potscherven. Waar kwamen die vandaan? De liefde voor archeologie en Berkel werd geboren en heeft hem nooit meer verlaten.

 

De Schakel

Marinus Hoogedoorn schreef toentertijd in De Schakel over dat soort zaken. Rinus nam contact met hem op. Hij wilde meer te weten komen.  Het bleef niet bij scherfjes. Ook vond hij later munten uit de zestiende eeuw. Ze werden destijds tentoongesteld in het gemeentehuis van Berkel.

 

 

Foto’s van het dorp

Scherven en munten in de bodem kunnen alleen een rol spelen als je ze vindt. Dat lukt maar zo nu en dan. Maar als je dorp belangrijk voor je is, kun je ook wat anders gaan bekijken. Foto’s van het dorp en de omgeving kregen zijn belangstelling. Die geven altijd iets uit het verleden weer. Dus kun je op foto’s zien hoe iets vroeger was. Dat gaat over mensen, boerderijen, weilanden, optochten, noem het maar op.

Krantenberichten

Maar ook krantenberichten geven informatie uit het verleden. Rinus heeft tientallen mappen, waarin krantenartikelen worden bewaard over zaken die in Berkel-Enschot zijn gebeurd. Als je iets wilt weten uit het verleden van het dorp, moet je bij Rinus te rade gaan. Je krijgt er dan gelijk een lang en volledig verhaal van hem bij. Om woorden zit hij niet verlegen.

Gemeenteraad

‘Wellicht zijn we dat nu een beetje vergeten, maar ooit was Berkel-Enschot een eigen gemeente, met een eigen burgemeester en met een eigen gemeenteraad.’ In de gemeenteraad werden de belangrijke zaken van het dorp besproken. Rinus heeft geen enkele vergadering overgeslagen. Vaak was hij de enige toehoorder, maar hij wilde per se weten wat er gebeurde en waarom dat zo was.

Opgravingen

De laatste tijd zijn er enkele opgravingen geweest zoals op Rauwbraken en langs de Udenhoutseweg. Rinus stond vooraan om te zien wat er allemaal in de grond gevonden werd.

 

Tekst: Jan van der Straaten
Foto: Peter Timmermans

About the author

Related Posts

Bezorging

Familie de Brouwer
Telefoon: 013 - 540 07 41

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op