De Schakel
Nieuws
Riddershoeve stopt

Familie Van Laarhoven stopt 1 november met Riddershoeve. Het 25-jarig jubileum in januari wordt dan net niet gehaald. Walter van Laarhoven vindt het op 66-jarige leeftijd welletjes. Hij is dan 45 jaar ondernemer geweest. Alles waar hij en z’n vrouw…

Familie Van Laarhoven stopt 1 november met Riddershoeve. Het 25-jarig jubileum in januari wordt dan net niet gehaald. Walter van Laarhoven vindt het op 66-jarige leeftijd welletjes. Hij is dan 45 jaar ondernemer geweest. Alles waar hij en z’n vrouw Fillie aan begonnen, is goud geworden. Samen met zijn dochters en vrouw vertelt Walter met een bescheiden trots over de mijlpalen en bijzondere momenten. De schakel ging op de koffie en voelde meteen een warme gastvrijheid bij deze horecafamilie. Een terugblik.  

‘De kunst van een goed lopende zaak is zorgen dat alles klopt en je goed voorbereid bent. Alles vooraf in detail uitwerken. Dat begint bij het gesprek vooraf. Wat wil de klant? Bij ons was alles mogelijk. We vonden overal een oplossing voor. Ik zei ook altijd: zeg het meteen als je iets mist of anders wilt, want dan kunnen we er iets aan doen. Een dag later ben je te laat’, geeft Walter het geheim prijs.

Van cafetaria tot beste asperges-restaurant
Walter nam op 21-jarige leeftijd de cafetaria van zijn ouders over in Baarle Hertog. Daar leerde hij zijn vrouw Fillie kennen. ‘Ik ging vakantiewerk bij hem doen, en tot op de dag van vandaag doe ik dat nog’, grapt Fillie. Na negen jaar vertrokken ze naar Tilburg. Samen maakten ze partycentrum Riddershof in Tilburg Noord beroemd in de wijde omgeving. Uitbereiding was een logische stap en dat volgde in 1993 met het verbouwen van Café Kerkzicht tot partycentrum Riddershoeve. Drie jaar later schoven dochter Monique en schoonzoon Ronald Verlaan aan voor hun Horeca-avontuur, dat ruim 18 jaar mocht duren. Het eethuis werd onder hun auspiciën een restaurant van formaat. In 2005 werd er een complete kookstudio, een rendez-vous kamer en een kelder met gezellige bar bijgebouwd. In 2013 kreeg het restaurant een complete make over. Bekroning van het hele team van koks en medewerkers kwam in 2015 met de prijs beste asperges-restaurant van Brabant.

‘Kerstavond is iets dat mensen vieren’
Vooral de tijden rondom Kerst weet Fillie nog als de dag van gisteren. ‘In de glorietijd van de koude schotels was 23 december bij ons om 8.00 uur opstaan. Zeecontainers stonden op de parkeerplaats om voor duizenden mensen een kerstmaal te bereiden. We werkten ’s nachts door en de volgende dag kon iedereen hun bestelling ophalen. Dan stonden er lange rijen tafels met eten klaar, alles op alfabet gerangschikt. Rond zessen waren we klaar. En alles klopte precies. Geen schaal te kort. Dan waren we moe en voldaan. Na de verkoop van Riddershof kwam er iets meer ruimte voor ons om Kerst te vieren. Ik herinner me nog dat ik een keer vroeg: wat gaan we doen op Kerstavond? De meiden waren toen ongeveer 16 jaar oud en snapte het niet. Waarom moeten we iets doen, dan? Toen besefte ik dat ze niet wisten dat Kerstavond iets is dat mensen vieren’.

Adrenaline
Wat Walter zal gaan missen is de adrenaline die door het lichaam giert bij bijzondere opdrachten. ‘Bij grote feesten kon ik heel mijn ziel en zaligheid kwijt. Het 50-jarig bestaan bij Van de Bersselaar in Udenhout. Voor 1400 gasten 8 borden met hapjes en dan ’s avonds een diner voor 300 man. Dat was geweldig om te doen. Maar ook de kleine tafel in het restaurant. Zorgen dat elk bord als een creatie op tafel komt.’

Carrière in 1 menu
De surpriseparty op zijn 65ste verjaardag was tekenend voor al die jaren in de business. Het team had voor elk decennia een apart hapje bedacht. Uit de 50er jaren het gevulde ei. In de flower power was de Hors d ’Oeuvre overal te zien en in de 70er jaren de kaasfondue. Typisch voor de jaren 80 de Oxtail Clear. Heldere ossenstaartsoep met een scheutje Madeira. Echte ohja momenten. Nu is het voor Riddershoeve tijd om het laatste menu te presenteren. Met hun uitzwaai-menu, willen ze nog een keer een cadeautje aan de gemeenschap geven.

Net Sinterklaas
‘Als ik met ons pap door de stad loop, dan is het net of ik naast Sinterklaas loop. Hij kent iedereen en steekt telkens z’n hand op. Hij onthoudt gezichten als geen ander’, aldus dochter Monique. Voor Walter dus genoeg bijkletsen met iedereen de komende tijd. Hij heeft er nu de tijd voor. En genieten van de 3 kleinkinderen. ‘De drie kleine meiden zijn ook al behept met het horeca bloed’, vertellen opa en oma met trots.

Tekst: Ellen van Slooten
Foto’s: Bas Haans, Peter Timmermans en Riddershoeve

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op