De Schakel
Nieuws
René van Broekhoven geridderd

Benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau met de Zwaarden In het leger krijg je functioneel ontslag als je met een soort prepensioen gaat. Voor René was dat toen hij twee jaar terug 57,5 werd. De organisatie verzocht…

Benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau met de Zwaarden

In het leger krijg je functioneel ontslag als je met een soort prepensioen gaat. Voor René was dat toen hij twee jaar terug 57,5 werd. De organisatie verzocht hem nog twee jaar langer te blijven en nu met 59,5 was het dan toch zover.

René zit niet graag stil, dus kostte het weinig moeite om ja te zeggen toen ze hem vroegen om als burger nog een klus van een paar jaar te doen. Op de laatste dag van september kreeg hij door burgemeester Gillissen van Venray het lintje opgespeld. Het zou eerst door burgemeester Noordanus gebeuren, maar die nam op die dag afscheid.

Een brede staat van dienst
Na zijn technische opleiding aan de Koninklijke Militaire Academie in Breda heeft hij zowel operationele functies als staffuncties bij defensie gehad. René begon als pelotonscommandant bij de Luchtdoelartillerie. Maar hij bleef niet op één plaats zitten: steeds werd hij ingezet op andere plekken. Toen bezuinigingen een zodanige omvang kregen, dat het erop leek of de luchtdoelartillerie in rook zou opgaan, heeft hij er alles aan gedaan om dat onderdeel operationeel te houden.

Uitzending naar Bosnië
Uitzending naar Bosnië werd een volgende stap. René werd daar Commandant van de Liaison and Observerteams, eerst onder Engelse vlag en later onder Nederlandse vlag. Hij heeft daar goed om zich heen gekeken. Mensen leven daar onder heel andere omstandigheden als wij gewend zijn. Daar moet je in je optreden en in je management goed rekening mee houden.

Je moet altijd mensen de kans geven om zelfstandig hun werk te doen;
pas dan kan het wat worden.

Hoe geef je leiding?
‘Je kunt wel denken dat je in een hiërarchische organisatie als het leger kan volstaan met bevelen geven, maar dat zal niet werken. Als je leidinggeeft, moet je steeds op zoek naar mogelijkheden om anderen zelfstandig hun taken te laten uitvoeren’, aldus René.

René heeft niet alleen in het leger zijn sporen verdient. Hij is ook als vrijwilliger actief bij voetbalvereniging Jong Brabant en was dat ook bij de Mixed Hockey Club Berkel-Enschot; daarnaast geeft hij bijles in wiskunde aan scholieren van het middelbaar onderwijs. Hij heeft zijn lintje echt verdiend.

Tekst: Jan van der Straaten
Foto: Bas Haans

About the author

Related Posts