De Schakel
Ezelsoren
Reizen vanuit je leesstoel

Wie droomt er na een jaar Corona niet van een reisje naar het buitenland? Zolang het virus rondwaart zijn onze reismogelijkheden beperkt. Wil je toch een uitstapje maken naar een ander land, pak er dan een boek bij. Deze keer…

Wie droomt er na een jaar Corona niet van een reisje naar het buitenland? Zolang het virus rondwaart zijn onze reismogelijkheden beperkt. Wil je toch een uitstapje maken naar een ander land, pak er dan een boek bij. Deze keer in de rubriek Ezelsoren vier boeken die je meenemen naar andere oorden.

 


Billy Extra Plankgas, Door de bodem van het heelal – Yorick Goldewijk

Op een dag treft Dexter zijn vader verstijfd en versteend aan op de wc. Ook zijn moeder staat met getuite lippen bewegingloos voor de spiegel. Het lijkt wel alsof ze bevroren zijn in de tijd. Om erachter te komen wat er aan de hand is, gaat Dexter samen met zijn zusje Franka op onderzoek uit. Daarbij krijgt hij de hulp van uitvinder Edison Einstein, kortweg Edje, die hem weet te vertellen dat overal in het heelal wezens en dingen vast lopen in de tijd. Met hun ruimteschip Billy Extra Plankgas (BEP) vertrekken ze naar planeet Ultimega IX waar vertegenwoordigers uit alle hoeken van de ruimte bijeenkomen om er in een vergadering achter te komen wat er precies aan de hand is. Onderweg krijgen ze de hulp van hun vrienden Wimm en Zi. Er volgt een spannend avontuur waarin ze op zoek moeten naar degene die probeert om alles tot stilstand te brengen. Een letterlijke en figuurlijke race tegen de klok.

Auteur Yorick Goldewijk heeft op meesterlijke wijze een heel origineel verhaal geschreven. Hij weet een fantasievolle wereld voor het oog te toveren waarin het absurde en het doodnormale naast elkaar bestaan. Want het heelal is op zich al niet te begrijpen, dus waarom zou er niet zoiets kunnen bestaan als ruimteheksen en tweehoofdige schurken? Of een teletorpedo en een Ministerie van Tijd en Ruimte? Alles in het heelal is totaal anders, maar tegelijkertijd is het ook overal hetzelfde. Want saaie wezens, ijdele aliens en schurken kom je echt overal in het universum tegen.

 

Atlas Obscura voor de jonge ontdekkingsreiziger – Dylan Thuras & Rosemary Mosco

 

Onze wereld kent veel opmerkelijke en verrassende plekken. Van sissend hete lavameren tot spectaculaire watervallen en van verlaten filmlocaties tot mysterieuze grotten. In dit boek zijn veel van dit soort bijzondere locaties verzameld. Het is een reisgids, naslagwerk en kijkboek in één en dus het ideale boek om vanuit je luie stoel de wereld te verkennen.

 

Het boek lijkt je op het eerste gezicht kriskras over de aardbol te sturen. Maar de reis die je als lezer maakt, oogt misschien willekeurig, maar verloopt wel degelijk volgens een bepaald systeem. Een gigantische waterval in Zambia lijkt op het eerste gezicht uniek, maar aan de andere kant van de wereld, in Antarctica, blijkt ook een bijzondere waterval te zijn. En terwijl ze aan de ene kant van de aarde in Kazachstan ruimtevaartuigen lanceren, ligt er aan de andere kant bij Nieuw Zeeland op de bodem van de Stille Oceaan juist een kerkhof voor oude satellieten en ruimteschepen. Zo worden alle landen door middel van thema’s aan elkaar verbonden.

 

“Je kunt de halve wereld over reizen om iets geweldigs te zien en er dan achter komen dat er net zoiets in jouw eigen buurt is.“

 

Atlas Obsura is een bonte verzameling van leuke en bijzondere wetenswaardigheden over buitengewone locaties op de wereldbol. Je hoeft het boek natuurlijk niet volgens het ‘reisschema’ te lezen. Je kunt ook af en toe een stukje lezen dat je aandacht trekt. Door de prachtige illustraties van Joy Ang is het echt niet moeilijk om iets te vinden waar je meer over wilt weten.

 


Tropenbruid- Susan Smit

Met deze historische roman schreef Susan Smit een aangrijpend liefdesverhaal tegen de achtergrond van het Nederlands-Indië in het begin van de vorige eeuw. Het is een rijk verhaal over knellende keurslijven, op de loer liggende depressies en de dubbele moraal van de (high) society in onze koloniale geschiedenis. Maar het is vooral ook een mooie roman over liefde in al haar vormen.

Weesmeisje Anna droomt van een bestaan buiten het keurslijf van het weeshuis waarin ze is opgegroeid. Als ze op een dag een advertentie ziet staan waarin een ambtenaar in Nederlands-Indië een echtgenote zoekt, grijpt ze haar kans. Ze trouwt ‘met de handschoen’ en reist af naar Batavia met het idee dat – met wat tijd en inspanning – de liefde vanzelf komt. Maar eenmaal in haar nieuwe thuisland blijkt de werkelijkheid een stuk weerbarstiger.

Voor haar man Willem blijkt ze niet meer te zijn dan een belangrijk ingrediënt om op te klimmen op de maatschappelijke ladder. Hij sleept haar als visitekaartje mee naar gelegenheden waar de ‘beschaafde en respectabele’ top van de Nederlanders in Batavia zich graag laat zien. Een ijdel wespennest van ongeschreven regels, van zien en gezien worden, van politiek gekonkel en van situaties waarin je zorgvuldig opgebouwde carrière zomaar ineens weer voorbij kan zijn. Hoe lelijk al deze schone schijn is,  wordt nog pijnlijker en duidelijker wanneer Anna verzwegen familiebanden ontdekt en ze zelf te maken krijgt met een geheime en verboden liefde.


Eten als liefdestaal – Arachne Molema

In dit boek komen negentien vrouwen aan het woord. Ze vertellen over hun band met eten, koken en… met Nederland. Achttien van deze vrouwen komen niet uit Nederland, maar wonen hier inmiddels wel. Vanwege de liefde, of omdat ze hun land ontvlucht zijn. Eten koken houdt de band met hun moederland in stand. Maar het vertelt hun Nederlandse gasten ook iets over waar ze vandaan komen. Of zoals samenstelster Arachne Molema in de inleiding schrijft: ‘Eten is een prachtig communicatiemiddel wanneer je de taal nog niet spreekt en de gewoonten van een land nog moet doorgronden. Het eten dat je bereidt toont gastvrijheid, en het kan de heimwee stillen naar je thuisland.’

Ieder continent is vertegenwoordigd in dit mooi vormgegeven boek, waardoor er voor iedereen ook zeker gerechten in te vinden zijn die je wil maken. Maar ook zonder dat is dit boek meer dan de moeite waard. De verhalen die de vrouwen vertellen, geven een goed beeld van hoe het is om in een ander land te gaan wonen. Daarmee is dit boek veel meer dan ‘alleen’ een kookboek; het creëert ook bewustzijn en dat via een taal die vrijwel iedereen spreekt: die van samen eten.

Meer recensies?

Neem ook eens een kijkje op de site www.boekrecensiesblog.nl. Daar lees je recensies van bovengenoemde tips en nog veel meer andere boeken.

Door de bodem van het heelal

Altals Obscura voor de jonge ontdekkingsreiziger

Tropenbruid

Eten als liefdestaal

Tekst: Noortje de Kok

 

 

 

About the author

Related Posts