De Schakel
Nieuws
Red de Galgenloop!

Het is een kwarteeuw oude traditie, een bekende naam binnen de dorpsgemeenschap en een stukje van onze Berkel-Enschotse identiteit: de Galgenloop. Toch dreigt dit dorpsevenement te verdwijnen. Een oproep aan alle Berkel-Enschottenaren luidt: red de Galgenloop van de galg!  Dat…

Het is een kwarteeuw oude traditie, een bekende naam binnen de dorpsgemeenschap en een stukje van onze Berkel-Enschotse identiteit: de Galgenloop. Toch dreigt dit dorpsevenement te verdwijnen. Een oproep aan alle Berkel-Enschottenaren luidt: red de Galgenloop van de galg! 

Dat de Galgenloop ooit zou uitgroeien tot een spektakelstuk dat jaarlijks 600 deelnemers aan het rennen brengt en een massa aan toeschouwers weet te trekken, hadden oprichters Pieter Geerts en Wim Bertens 25 jaar terug niet gedacht. Het idee voor een hardloopwedstrijd in het dorp kreeg het tweetal tijdens carnaval. Dat leverde aanvankelijk vooral ‘eerst zien dan geloven’- reacties op. Toch kwam nog datzelfde jaar de allereerste Galgenloop-editie van de grond. Al snel was er aan animo geen gebrek en kreeg de Galgenloop als stichting een officiële titel. 


Herinneringen 
Door de jaren heen is de traditionele Galgenloop niet hetzelfde gebleven. Zo zorgde de natuurbeschermende Flora- en Faunawet ervoor dat het parcours niet meer langs het Galgenven maar over de Bosscheweg loopt. Ook herinnert u zich vast nog wel de “duiker”, een tunnel onder het spoor die regelmatig onderwater liep en waar de lange lopers hun hoofd aan stootten. En wat dacht u van de eerste keer dat u zich aan het kilometerslange parcours waagde, een record verbrak en de zweetdruppels van het voorhoofd regenden?  

Oproep 
Toch dreigt de Galgenloop na 25 jaar ten onder te gaan. Het aantal vrijwilligers loopt terug en de organisatie kan de werkdruk maar amper aan. ‘Zonde’, vindt voorzitter Joyce Bosch. ‘De Galgenloop mag toch niet zomaar verdwijnen?’ Het drietal wendt zich daarom tot alle Berkel-Enschottenaren voor een helpende hand. ‘Heus niet voor een wekelijkse bijbaan’, benadrukt Wim. ‘Een paar vrijwilligers die een uurtje bij een waterpost staan, maken al een verschil.’ Verder hoopt het team op minstens tien nieuwe bestuurs- en commissieleden. Taken variëren van het beheren van de website tot het regelen van zaken rondom het terrein.  

Een gebrek aan mankracht zou de 25eeditie op 30 juni tot de laatste maken. Gelukkig maakt de organisatie er hoe dan ook iets bijzonders van. Zo worden deelnemers en vrijwilligers van een loopshirt voorzien en gaat een deel van het geld naar de Berkel-Enschotse Stichting TEUN. ‘Hopelijk doen we Berkel-Enschot met dit artikel beseffen hoeveel de Galgenloop voor het dorp betekent.’ 

Draag je steentje bij aan de Galgenloop door contact op te nemen met voorzitter Joyce Bosch, via info@galgenloop.nl

Tekst: Sabine Doevendans
Foto: Peter Timmermans (archief 2018)

About the author

Related Posts