De Schakel
Van Berkelse Bodem
RECEPT Van Berkelse Bodem

Herfstsalade – Pompoen Ook in oktober is er nog van alles te oogsten op de tuin. Biet, wortel en rode kool bijvoorbeeld, appels, peren, spruitjes en koolrabi. Toch is oktober vooral pompoenmaand. Pompoenen in alle soorten en maten kunnen rond…

Herfstsalade – Pompoen

Ook in oktober is er nog van alles te oogsten op de tuin. Biet, wortel en rode kool bijvoorbeeld, appels, peren, spruitjes en koolrabi. Toch is oktober vooral pompoenmaand. Pompoenen in alle soorten en maten kunnen rond deze tijd geoogst worden. Met Halloween worden ze traditioneel gebruikt om een jack-o’-lantaarn te maken: een uitgeholde pompoen waar een eng gezicht uit is gesneden. Maar natuurlijk kun je met pompoen ook heerlijk koken! Als je hem oogst, hoort de steel kurkachtig te zijn en moet hij hol klinken als je erop klopt. Pompoen is een vruchtgroente en heeft een zachte, zoete, nootachtige smaak. Hij kan op vele manieren worden klaargemaakt en past in zowel zoete als hartige gerechten.

Ingrediënten voor 2 personen:
+/- 500 gr. pompoen, 1 rode ui, 200 gr. champignons, 1 teen knoflook, 40 gr. rucola, 6-8 plakjes rauwe ham, 75 gr. feta, 1 tl citroensap, 1 tl mosterd, 2 tl honing, olijfolie, peper en zout

1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Snijd de pompoen in plakken van 0,5 cm.
2.Snijd de uien in ringen. Leg de ui met de pompoen in een ovenschaal en kruid met peper en zout. Besprenkel met 1 el olijfolie en het citroensap. Rooster 30 min. in de oven.
3.Snijd de champignons in stukken en bak samen met het teentje uitgeperste knoflook in wat olijfolie.
4.Maak nu de dressing van mosterd, honing, wat olijfolie, peper en zout.
5.Verdeel de pompoen, champignons en rode ui over de rucola. Leg daar bovenop in stukjes gescheurde ham en verdeel de verkruimelde feta en dressing erover.

De salade kan lauwwarm worden gegeten. Serveer er een broodje bij.

EET SMAKELIJK!
Ellen de Visser

Volgende maand weer een andere groente in de hoofdrol in van Berkelse Bodem.

 

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op