De Schakel
Van Berkelse Bodem
RECEPT Rabarbercake

Je ziet einde winter meestal de kopjes van de rabarber weer boven de grond uitkomen, het zijn de eerste tekenen dat de lente in aantocht is. Rabarber heeft een unieke, iets zure smaak en wordt zowel warm als koud gegeten. Deze groente wordt…

Je ziet einde winter meestal de kopjes van de rabarber weer boven de grond uitkomen, het zijn de eerste tekenen dat de lente in aantocht is. Rabarber heeft een unieke, iets zure smaak en wordt zowel warm als koud gegeten. Deze groente wordt vrijwel altijd verwerkt tot een lekkere compote of een zoet gerecht. Rabarber is een groente, geen fruit zoals mensen weleens denken en heeft dikke bladstelen en grote bladeren. Zo rond 1900 in deze plant in Nederland geïntroduceerd, maar de plant bestaan al zo een 5000 jaar, hij kwam voor in Azië. Vervolgens brachten de Perzen de rabarber van het ‘barbaarse’ China via de rivier Rha naar Europa. Zo kwam de rabarber aan haar naam. Of zoals men het ook wel uitlegt; omdat de plant uit een vreemd land stamde, voegde men er het woord barbarum aan toe dat voortleeft in ons woord barbaar: vreemdeling. Zo ontstonden de vormen rheubarber en rhabarber. De eigenlijke betekenis is dus: buitenlandse plant.

Vroeger aten we bij ons thuis regelmatig rabarber van de moestuin. Zoals je appelmoes bij je frietjes eet, aten wij daar rabarbermoes bij. Voor nu verwerk ik rabarbermoes in een cake.

Ingrediënten voor cakevorm van 22-24 cm

  • 250 gram gezeefd tarwemeel
  • 2 tl bakpoeder
  • 100 gram rozijnen
  • Snufje zout
  • 2 el honing
  • 100 gram boter in blokjes op kamertemperatuur
  • 2 tl kaneel
  • 2 eieren
  • Rasp van ½ citroen
  • 200 gram rabarbermoes (zelfgemaakt van rabarberstengels of een potje uit de winkel)

Hoe maak je de cake:

 

  • Zet een steelpan op laag vuur met de rabarbermoes, rozijnen en kaneel. Warm het rustig op voor 5 minuten. Warm nu de oven voor op 175 graden.
  • Mix het zout, eieren, honing en boter tot een geheel. Voeg daarna het meel, citroenrasp en bakpoeder toe. Spatel er doorheen.
  • Meng vervolgens de rabarbermoes met rozijnen en kaneel door het beslag.
  • Giet het beslag (ziet er wellicht wat stevig uit, maar komt goed!) in een ingevet cakeblik en bak de rabarbercake voor zo’n 45 minuten. Haal de cake uit de oven en controleer met een prikker of de binnenkant gaar is.

 

EET SMAKELIJK!

Volgende keer weer een andere groente in de hoofdrol in van Berkelse Bodem!

Ellen de Visser

 

Benieuwd naar nog meer recepten en dingen/ideeën/tips op (mijn) moestuingebied, kijk dan op mijn insta (van.berkelse.bodem) en facebookpagina (fb.me/vanberkelsebodem)

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op