De Schakel
Van Berkelse Bodem
Recept juni 2021 – Lasagne met spinazie

Zou het dan toch nog een beetje lente worden, na de vele regen en kou. Het is trouwens ook al bijna zomer, maar we krijgen een hele lange zomer, we slaan de herfst over, wisten jullie dat al…. Genoeg Hollands…

Zou het dan toch nog een beetje lente worden, na de vele regen en kou. Het is trouwens ook al bijna zomer, maar we krijgen een hele lange zomer, we slaan de herfst over, wisten jullie dat al…. Genoeg Hollands geklets over het weer. Mijn groenten vinden de regen heerlijk, dus ik kan lekker veel sla, radijs, spinazie, rabarber, kruiden (bieslook, peterselie), groene asperges oogsten en de rest van de groenten en bloemen komen lekker op.

Ook heb ik wat groenteplanten in de tuin gezet, waaronder de courgette, kolen en pompoen. Dat doe ik altijd na half mei, dan is de kans op nachtvorst geweken. Ik heb nu zelfs op de moestuin een kasje ter mijn beschikking, dat is natuurlijk het summum van een moestuinierder. Daar staan mijn komkommer, tomaten, paprika en een meloentje in.

Als kind werd je gezegd dat spinazie heel goed voor je was, daar werd je sterk van. Spinazie is familie van de rode biet en snijbiet, spinazie groeit heel snel en doet het vooral in de lente en herfst goed. Spinazie bevat meer ijzer dan veel andere groenten, maar het ijzergehalte en het er dus sterk van worden is onder andere door Popeye toch wel een beetje overschat. Maar des al niettemin is het hartstikke gezond. Het beste kan je donkere bladgroenten combineren met een groente of fruitsoort die rijk is aan vitamine c. Op die manier wordt het ijzer, waar de groene bladgroenten zeer rijk aan zijn, optimaal opgenomen. Spinazie en rode biet is dus bijvoorbeeld een supercombinatie. Hieronder een recept met deze supercombinatie en vooruit we doen er ook nog fruit in.

Lasagne met spinazie

Ingrediënten voor 2 personen:

  • 75 gr. kruidenkaas
  • 150 gram gekookte bietjes
  • 350 gram spinazie
  • olijfolie
  • 75-100 gram geraspte kaas of mozzarella
  • Gerookte zalm (75 gram)
  • 1 ui
  • 6 lasagnebladen
  • 1 appel
  1. Verwarm de oven voor op 200 graden. Kook de lasagnebladen beetgaar, giet af en spoel ze dan af met koud water. Roerbak de spinazie tot dat hij geslonken is en spatel de kruidenkaas erdoorheen.
  2. Snij de uien in ringen en fruit aan in een koekenpan met olijfolie. Was de appel, verwijder het klokhuis en snij in dunne plakken. Snij de bieten ook in dunne plakken. Neem een ingevette ovenschaal en bedek met lasagnebladen daarover spinazie, biet, appel, uiringen en gerookte zalm.
  3. Maak zo nog 2 lagen of tot alles op is, houd wel wat spinazie over voor de laatste laag. De bovenste laag leg je lasagnebladeren op en een dun laagje spinazie (zodat de bladeren niet hard worden en uitdrogen) met daarover de kaas. Zet de ovenschaal in de oven voor zo’n 30 minuten tot de lasagne goudbruin en gaar is.

Serveer er eventueel nog wat sla of komkommer bij.

EET SMAKELIJK!

Volgende keer weer een andere groente in de hoofdrol in Van Berkelse Bodem!

Ellen de Visser   VAN BERKELSE BODEM- volg VAN BERKELSE BODEM op Facebook en Instagram en blijf op de hoogte!

About the author

Related Posts