De Schakel
Van Berkelse Bodem
Recept Juli – Rijstsalade met doperwten

Rijstsalade met doperwten, sinaasappel en cashewnoten Jawel het is weer al juli, zo zei ik in het stukje van juni nog dat we heel veel regen hadden gehad in mei, nou in juni hadden we niet te klagen over de…

Rijstsalade met doperwten, sinaasappel en cashewnoten

Jawel het is weer al juli, zo zei ik in het stukje van juni nog dat we heel veel regen hadden gehad in mei, nou in juni hadden we niet te klagen over de zonuren. Het was dan ook druk met de werkzaamheden op de moestuin. Onkruid vond dit ook wel gezellig na regen, lekker het zonnetje erop. Veel planten konden eindelijk op de tuin worden gezet en er kon veel gezaaid worden nu de temperatuur heerlijk werd. Eigenlijk voor de tuinders onder ons weer een beetje te droog, want ik heb weer al wat heen en weer gelopen met mijn gietertje. Maar wat een beloning heb ik al gehad, de heerlijke zomerkoninkjes kijken me rood aan en vragen zich af wanneer ze van de plant af worden getrokken. Heerlijk om iedere dag weer thuis te komen met aardbeien en vele soorten sla, radijzen, rabarber, spinazie, peultjes, doperwten, kruiden en lekker veel bloemen. Mijn huis staat er weer prachtig bij met de zomerse bloemen van eigen tuin.

Verrassend genoeg heb ik doperwten in mijn tuin. Ik dacht namelijk helemaal geen doperwten gezaaid te hebben, maar ik had twee zaden verwisseld blijkbaar, dat kan de beste overkomen niet waar, al denk ik nog steeds dan mijn kinderen stiekem iets anders in het zakje hebben gestopt. Ik dacht namelijk prachtige bloemen gezaaid te hebben. Maar door de verwisseling heerlijke erwtjes op de tuin en dus een zomerse rijstsalade op het menu met doperwten in de hoofdrol.

Ingrediënten voor 2 personen:

 • 125gram rijst                                                        – 125 gram verse doperwten
 • 2sinaasappels                                                        – 50 gram cashewnoten
 • 1eetlepel honing                                                -5 theelepel paprikapoeder
 • 200 gram gekookte of rauwe wortel (net wat je het lekkerst vind) in stukjes
 • 5eetlepels olijfolie                                        -75 gram feta blokjes
 • ½ rode ui – peper en zout

 

 • Kook de rijst en laat deze afkoelen. Kook de doperwten in +/- 8 min., giet ze af, spoel er koud water over en laat uitlekken. Pers 1 sinaasappel uit.
 • Schil de overige sinaasappel en verdeel ze in partjes. Halveer deze in partjes. Rooster de cashewnoten in een droge, hete koekenpan.
 • Snijd de ui in kleine stukjes en bak even kort, als je de uiensmaak er een beetje van af wil hebben. Je mag de ui in stukjes ook rauw door de salade heen doen.
 • Snijd 200 gram wortel in stukjes, ook daar kan je voor kiezen of je ze rauw of gekookt het lekkerste vindt.
 • Als de rijst en doperwten grotendeels zijn afgekoeld, kan je alle ingrediënten bij elkaar gaan doen. Dus rijst, sinaasappelsap, sinaasappelstukjes, honing, wortel, ui, doperwten, cashewnoten, snufje peper en zout, paprikapoeder en 0,5 el olijfolie meng je door elkaar. Daarbovenop verkruimel je de feta.

EET SMAKELIJK!
Volgende keer weer een andere groente in de hoofdrol in Van Berkelse Bodem!

Ellen de Visser

 

VAN BERKELSE BODEM- volg VAN BERKELSE BODEM op Facebook en Instagram en blijf op de hoogte!

About the author

Related Posts

Bezorging

Familie de Brouwer
Telefoon: 013 - 540 07 41

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op