De Schakel
Van Berkelse Bodem
Recept: bruine bonensoep

Tja, ik kan niet een bruine bonensoep maken, zonder aan mijn oma te denken. Ik heb geloof ik nog nooit een bruine bonensoep gemaakt, omdat ik die van mijn oma toch niet kon evenaren. Of ik heb alles geromantiseerd dan…

Tja, ik kan niet een bruine bonensoep maken, zonder aan mijn oma te denken. Ik heb geloof ik nog nooit een bruine bonensoep gemaakt, omdat ik die van mijn oma toch niet kon evenaren. Of ik heb alles geromantiseerd dan kan natuurlijk ook. Ik heb echt spijt dat ik nooit aan haar heb gevraagd hoe ze deze soep maakte. Ik heb er naar mijn idee best vaak bij gestaan in de keuken als ze het klaar maakte. Ik weet dat ze de bruine bonen met zo een zeef tot een bruine pap/drab draaide, er ging prei, aardappel, wortel en zelf gedraaide gehaktballetjes in. Althans dat denk ik allemaal. Ik weet dat ik de smaken nooit kan evenaren, dus ik heb de ingrediënten gepakt waarvan ik dacht dat ze in de soep zaten en het lekker eenvoudig gehouden. In de hoop dat ook die van mij zou smaken en dat je weet het nooit mijn kinderen hem zowaar lekker zouden vinden.  Ik heb de soep in ieder geval zelf geproefd, voordat ik dit stuk schreef. En ja het is niet de soep van oma, maar wel een lekker herfstig soepje en daar doen we het voor!

Ingrediënten 2 personen

200 gram bruine bonen

1 prei

1 winterwortel

1 aardappel

600 ml groentebouillon van 1 blokje

Paar takjes peterselie voor de garnering

75/100 gram rundergehakt

Hoe maak je het?

Pureer de bruinen bonen met de groentebouillon. Zet het alvast op het vuur. Snijd de prei, wortel en aardappel in kleine stukjes/ringen voeg ze toe aan de soep. Laat een 25 min op laag vuur koken/ pruttelen. Je kan kleine balletjes draaien van het gehakt of zoals ik heb gedaan, omdat ik nog wat rul gehakt had, er gewoon dat gehakt bij doen. Laat als de balletjes er rauw in gaan, zo een 10 minuten meekoken.

Heb je zelf ook een recept dat je terug doet denken aan vroegere tijden of een recept wat al lang in de familie aanwezig is. Laat het me weten via mail vanberkelsebodem@gmail.com. Ik zou het heel leuk vinden om jullie recepten met bijbehorende verhalen voorbij te zien komen. Ik ben erg benieuwd, welke bijzondere kookverhalen er allemaal te vinden zijn in Berkel-Enschot.

Eet smakelijk,

Ellen de Visser

Van Berkelse Bodem

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op