De Schakel
Nieuws
Raad van ½ 11 van Rommelpot gepresenteerd

Zondagmiddag werd in een schuur in Hoog Heukelom historie geschreven. Na 13 jaar komt er een prins Carnaval mét gevolg. Tien mannen uit Heukelom vormen samen een raad van ½ 11. Dirk van de Pas is Prins Carnaval en zijn…

Zondagmiddag werd in een schuur in Hoog Heukelom historie geschreven. Na 13 jaar komt er een prins Carnaval mét gevolg. Tien mannen uit Heukelom vormen samen een raad van ½ 11. Dirk van de Pas is Prins Carnaval en zijn broer Joris is zijn adjudant.

Vanuit residence Mie Pieters laten ze zien waar een kleine hechte gemeenschap groot in kan zijn: feesten. Na de optochten in Döllekesgat en Knollevretersgat geeft de Raad van ½ 11 namens Heukelom acte de présence. Op maandagochtend tijdens het prinsenontbijt en op carnavalsdinsdag tijdens het Fist van d’n dwaoze dweil.

De naam ‘Raad van ½ 11’ is een verzinsel van oud prins “Ludikio”. Niet dat ze al om half elf naar bed gaan, maar bij een gemis aan een elfde man. Natuurlijk is het al een hele prestatie om met een inwoneraantal van ongeveer 350 mensen tien mannen te vinden om deze traditie te starten. De Grootvorst van Rommelpot, die buiten Carnaval als Piet de Kort door het leven gaat, beëdigde alle raadsleden. Duidelijk werd dat alle leden van de Raad één ding gemeen hebben: ze houden van bier drinken en paprika chips eten.

Jeff en Toos Denissen zijn al sinds 1975 betrokken bij carnaval in Heukelom. Toos heeft de cape gemaakt in de traditionele kleuren groen en roze. De scepter van Prins Hendrikus heeft bovenop een rommelpot. Jeff vertelt vol geuren en kleuren waarom Heukelom de naam Rommelpot krijgt met Carnaval. “Tijdens Vastenavond gingen we als klein kind al langs de deuren om geld op te halen voor de missie. Dat deden we door te zingen en muziek te maken met een rommelpot. In november werd er een varken geslacht. De blaas bliezen we op en hingen we te drogen achter de kachel. Als het hard genoeg was, trokken we het over een blikken pot. Dan een stok erin en op en neer bewegen en dat maakte geluid”. Als vanzelf komen de woorden van het liedje van vroeger nog uit zijn mond.

Jan t’is vastenaovond
Kom niet thuis voor t’aovond
t’Aovond in de maneschijn
Als vader en moeder naar bed toe zijn
Twee koperen bussen
Hier ne stoel, daar ne stoel
Op ieder stoel ’n kussen
Vrouwke houdt oe kinnebakkes toe of ik gooi er ene tussen
tussen oe neus, tussen oe kin d’r kan nog wel unne spekkoek in
Ham..worst…aaier in de pan en de boeren krijgen er niks van
K’heb zo lang met de rommelpot gelopen Nog ginne cent om brood te kopen
Vrouwke gif me dit, vrouwke gif me dat
Gif mèr un stuk van ’t verreke z’n gat
Snij mar diep, snij mar diep
snij mar in oewe vinger niet

Tekst: Ellen van Slooten
Foto: Bas Haans

Fotobijschrift: VLNR

Adjudant van de prins van Knollevretersgat
Prins carnaval van knollevretersgat
Prins carnaval van Rommelpot (Dirk van de Pas)
Adjudant van de prins VAN Rommelpot (Joris van de Pas)
Prins Carnaval van Döllekesgat
Adjudant van de prins uit Döllekesgat

About the author

Related Posts