De Schakel
Reportage
Pubers en verleidingen

Entertainende avond over pubers en de verleidingen VIP – Kaarten Enkele weken geleden ontvingen alle ouders van 2College Ruivenmavo twee VIP kaarten voor een theatervoorstelling over het puberbrein. ‘Een gezellig avondje uit’ stond er in de begeleidende brief. Woensdagavond 25…

Entertainende avond over pubers en de verleidingen

VIP – Kaarten
Enkele weken geleden ontvingen alle ouders van 2College Ruivenmavo twee VIP kaarten voor een theatervoorstelling over het puberbrein. ‘Een gezellig avondje uit’ stond er in de begeleidende brief. Woensdagavond 25 oktober hebben we bijna 200 ouders persoonlijk welkom geheten. Een opkomst waar we alleen maar van hadden kunnen dromen.

Cabaret: Helder Theater
De avond begon met een scene, gespeeld door Helder Theater. In de eerste scene, met als thema opvoeden van pubers……best pittig, zaten al meteen hele herkenbare situaties voor de aanwezige ouders. Vader en dochter van Helder Theater kwamen nog een paar keer terug tijdens deze avond. In de scene ‘Alcohol en opvoeden’ het dilemma dat je kind nog geen 18 jaar is, naar een feestje gaat en alcohol mee wil nemen: ‘Pap, doe niet zo flauw. Iedereen mag dat al!’

GGD: Het puberbrein
Hoe ontwikkelen de hersenen van pubers? Welke invloed heeft hun omgeving hierop, en wat kun je als ouder doen om dit in goede banen te leiden? Hoe beter je begrijpt wat er in het puberhoofd gebeurt, hoe beter je in staat bent om op pubergedrag in te spelen.

In de presentatie werd uitgelegd dat het belangrijk is om te beseffen dat het puberbrein nog niet af is. Daarom reageren pubers vaak veel heftiger op allerlei zaken en lijken hun emoties alle kanten op te springen. Niet zo gek, want “daarboven” vindt een grote verbouwing plaats. Duidelijk werd ook dat je als ouders duidelijk grenzen dient te stellen.

R-newt: Jongerenwerkers wekelijks op school
R-Newt helpt talenten ontwikkelen, is actief en aanwezig in de wereld van jongeren en kinderen. Door problemen preventief aan te pakken zorgen de jongerenwerkers van R-newt voor een veilige omgeving. Veel ouders hoorden tijdens de avond voor de eerste keer dat de jongerenwerkers van R-Newt wekelijks op school aanwezig zijn. Aan de hand van een film hebben de ouders een goed beeld gekregen wat R-newt precies doet.

Novadic-Kentron: Verschillende soorten verleiding
De laatste spreker van de avond ging in op de verschillende soorten verslavingen, waarbij het accent tijdens deze avond lag op alcohol en drugs. Verschillende soorten drugs werden getoond en er werd ingegaan op waar jongeren gevoelig voor zijn en hoe je daar als ouder op in kan spelen. Belangrijkste les: blijf in gesprek met je kind en leer ze nee te zeggen.

Beoordeeld met een 8,3.
Na de laatste spreker was het tijd, onder het genot van een alcoholvrij drankje, om nog even na te kletsen met de sprekers of met elkaar. Buiten stond de camper van R-newt met een informatietafel waarop informatie van de netwerkpartners te vinden was. In de drugskoffer van Novadic-Kentron kon iedereen met eigen ogen de verschillende soorten drugs zien. De aanwezige ouders hebben de inhoud van de avond gewaard met een 8,3! Wij zijn supertrots op dit resultaat. Iedereen, voor en achter de schermen, bedankt voor deze geslaagde avond.

Tekst: Redactie (Bron: Ouderraad Ruivenmavo)

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op