De Schakel
Nieuws
Praktisch verkeersexamen groep 8

Praktisch verkeersexamen groep 8 Op 24 juni vond het praktischverkeersexamen plaats in Berkel-Enschot. 146leerlingen uitdegroepen 8 van de basisscholen Rennevoirt, St. Caecilia en Berkeloo namen deel. Het weer zat dit keer goed mee en bijna alle kinderen hebben het Nationale…

Praktisch verkeersexamen groep 8

Op 24 juni vond het praktischverkeersexamen plaats in Berkel-Enschot. 146leerlingen uitdegroepen 8 van de basisscholen Rennevoirt, St. Caecilia en Berkeloo namen deel. Het weer zat dit keer goed mee en bijna alle kinderen hebben het Nationale Verkeersdiploma in ontvangst mogen nemen.

 

Anders, maar toch hetzelfde

‘Vanwege de coronatijd is het verkeersexamen van 3 naar 24 juni verplaatst’ zegt Jan van Esch, die het verkeersexamen voor groep 8 al ongeveer 35 jaar organiseert. ‘Het is heel fijn dat het toch door kon gaan zowel de leerlingen als de leerkrachten’. Behalve de verplaatsing en een ander start- en eindpunt, dat nu plaatsvond op het parkeerterrein bij het oude winkelcentrum, is er niet veel veranderd aan de werkwijze. Vrijwilligers (ouders van kinderen uit groep 8) die vooraf instructies hebben gekregen, zitten in stoeltjes langs de weg en letten op specifieke zaken waar de kinderen zich op dat punt in het verkeer aan moeten houden.

Zonovergoten glimlach

146 kinderen uit de groepen 8 hebben zich goed voorbereid. Gemiddeld lijken de kinderen de fietsroute zo’n twee keer geoefend te hebben. Bij sommige kinderen zijn de zenuwen van het gezicht af te lezen, maar anderen ‘doen het gewoon even’. De meeste ouders langs de route zeggen dat ze niet bang zijn dat hun kind niet zal slagen; ‘ze fietsen eigenlijk al lang zelfstandig het dorp door’. Bij terugkomst zijn de meeste kinderen opgelucht dat het er op zit, maar weten vrijwel zeker dat ze geslaagd zijn. In tegenstelling tot de verzopen katjes van vorig jaar, zagen we nu gelukkig vooral zonovergoten glimlachjes op de gezichten!

 

Klaar voor verkeersdeelname

Aan het einde van de middag vertelt Jan dat vier kinderen helaas gezakt zijn. ‘Dat is heel vervelend voor hen, maar zij maakten dan toch teveel belangrijke fouten.’ We vinden dat kinderen, zeker als zij naar de middelbare school gaan, behoorlijk aan het verkeer deel moeten kunnen nemen. Als blijkt dat ze daar nog niet helemaal klaar voor zijn gaat school met ouders in gesprek om te kijken hoe ze het kind toch veilig het verkeer in kunnen sturen’. Al met al waren de kinderen goed voorbereid, zijn er geen gekke dingen gebeurd en hebben we veel geslaagde groep 8ers!

 

Gefeliciteerd allemaal!

Tekst: Kelly Heijzelaar
Foto: Bas Haans Fotografie

 

 

 

About the author

Related Posts