De Schakel
Reportage
Praktijk verkeersexamen groep 8

Vorige week woensdag vond het praktijk verkeersexamen plaats in Berkel-Enschot. 124 leerlingen uit de groepen 8 van de basisscholen Rennevoirt, St. Caecilia en Berkeloo namen deel. Ondanks de barre weersomstandigheden zijn bijna alle kinderen geslaagd en hebben het Nationale Verkeersdiploma…

Vorige week woensdag vond het praktijk verkeersexamen plaats in Berkel-Enschot. 124 leerlingen uit de groepen 8 van de basisscholen Rennevoirt, St. Caecilia en Berkeloo namen deel. Ondanks de barre weersomstandigheden zijn bijna alle kinderen geslaagd en hebben het Nationale Verkeersdiploma in ontvangst mogen nemen. 

Voorbereiding
Het is donker en het miezert. Langzaam verzamelen de eerste deelnemers met oranje hesjes zich op het parkeerterrein van basisschool Rennevoirt. Zij wachten in groepjes en stellen zich in één rij op om dat wat zij geoefend hebben in de praktijk te mogen brengen. ‘Spannend!’ vinden de meeste kinderen. Maar zij hebben zich goed voorbereid, zowel met theoretische kennis in de klas (herhaling van het theoretisch verkeersexamen in groep 7) als met het oefenen op straat dat sommigen wel zes keer deden!

Organisatie
Bij het praktijk verkeersexamen zetten o.a. ouders van kinderen uit groep 8 en het gouden duo Jan van Esch en Paul Haans van de organisatie zich in om tot een goede uitvoering te komen. Ouders zitten in tweetallen op klapstoeltjes bij de belangrijkste (kruis)punten en krijgen specifieke instructies over waar zij op moeten letten. Jan en Paul zijn zelf ‘oude veteranen uit het onderwijs’, zoals Paul dat mooi formuleert. Zij hebben als directeur en adjunct-directeur gewerkt en vinden het leuk om te zien dat de groep 8-ers nog heel even uit de ‘lol sfeer van die laatste weken komen en weer even ergens voor gaan’.

Weersomstandigheden

Moeilijkste kruispunt in Berkel-Enschot:
‘t Zwaantje-Kerkstraat bij de St. Caeciliakerk

Waar in voorgaande jaren meestal 100% slaagde, waren er dit jaar helaas twee leerlingen die het niet haalden. ‘Dat is uniek’ zegt Jan. Mogelijk heeft de langdurige en hevige regen hierop invloed gehad. Dat de leerlingen als verzopen katjes terug op het schoolplein kwamen leek ze niet zoveel te deren, maar over het moeilijkste aan het examen waren Lieve en Lotte het wel eens; ‘het kruispunt bij de kerk en restaurant Onsz’. 

Zeker gezien de omstandigheden is het een hele prestatie voor iedereen. Gefeliciteerd!

Tekst: Kelly Heijzelaar

About the author

Related Posts