De Schakel
Uitgelicht
Paul van Wielink wilde altijd al weten hoe de natuur in elkaar stak

Toen Paul nog naar de lagere school ging, konden de zakken in zijn broek met een ritssluiting worden afgesloten. Dat was gemakkelijk, want onderweg verzamelde hij alle beestjes die hij tegenkwam en stopte die in zijn zak. Zijn moeder durfde…

Toen Paul nog naar de lagere school ging, konden de zakken in zijn broek met een ritssluiting worden afgesloten. Dat was gemakkelijk, want onderweg verzamelde hij alle beestjes die hij tegenkwam en stopte die in zijn zak. Zijn moeder durfde die zakken niet open te maken; zij was niet gediend van al dat gewriemel. Uiteindelijk is Paul chemicus geworden, maar hij schreef een proefschrift over een biologisch onderwerp.

Passie
De passie om te weten hoe beestjes en planten heten en waarom ze zo in elkaar steken en wat ze eten of hoe ze gegeten worden, was bij Paul als een vanzelfsprekendheid aanwezig. Het ging niet alleen om het geven van namen, maar vooral ook om de samenhang die in de natuur overal aanwezig is, en waarvoor je goed moet kijken om door te krijgen hoe het werkt.

 

Ieder keer weer verwonder je je over de samenhang in de natuur

Planten en mossen
Paul begon met planten. Hij leerde aan de hand van het boek Heukels’ Flora om te determineren: welke naam hoorde bij welke plant. Op die manier krijg je ook een goede kijk op families en geslachten. Op den duur weet je waar je moet zoeken als je een bepaalde plant niet kent.

Een collega van Paul, die op mossen was gepromoveerd, liet hem zien wat het mooie en interessante was aan mossen. Paul was gelijk verloren. Hij begon zich met mossen bezig te houden.

Kevers
In 1995 begon het onderzoek naar planten en dieren in de Kaaistoep, het waterwingebied van de Tilburgse Waterleidingmaatschappij bij De Blaak. Daar werden poelen gegraven. Daarin zat nadat ze waren gegraven geen leven. Paul was geïnteresseerd hoe kevers die poelen zouden koloniseren. De meeste kevers hebben vleugels en kunnen dus vliegen. Wanneer bereikte welke soort het water in de poelen. Een uitgebreid onderzoek, dat tot vandaag duurt, was het gevolg. Het onderzoek in De Kaaistoep heeft veel opgeleverd; het is het best onderzochte natuurgebied van Nederland. Het boek ‘De Kaaistoep’ over al dat onderzoek kwam onlangs uit; het is in de boekhandels in Tilburg en op de website van de KNNV-Tilburg te koop. Het werd in de NRC met vijf sterren gewaardeerd. Het resultaat van een langdurige passie!

Tekst: Jan van der Straaten
Foto: Paul van Wielink

 

 

About the author

Related Posts

Bezorging

Familie de Brouwer
Telefoon: 013 - 540 07 41

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op