De Schakel
Uitgelicht
Paul van Wielink trots op prestigieuze natuurprijs

‘Als je iets over dieren of planten te weten wilt komen, moet je onderzoek doen. En dan moet je het ook systematisch doen’, zegt Paul in zijn woonkamer aan de Tobias Asserlaan. Dat heeft hij dan ook 22 jaar lang…

‘Als je iets over dieren of planten te weten wilt komen, moet je onderzoek doen. En dan moet je het ook systematisch doen’, zegt Paul in zijn woonkamer aan de Tobias Asserlaan. Dat heeft hij dan ook 22 jaar lang met andere vrijwilligers van de afdeling Tilburg van de Koninklijke Nederlandse Natuurhistorische Vereniging gedaan in de Kaaistoep, het gebied van de voormalige Tilburgsche Waterleiding-Maatschappijestelijk van De Blaak. Voor zijn inzet en de resultaten van het onderzoek kreeg hij onlangs de Hans Esselink Award, een prestigieuze prijs voor baanbrekend onderzoek op het gebied van natuur. Het was de derde keer in acht jaar, dat die werd uitgereikt.

Nachtelijke insecten op licht
Paul stelde met zijn collega’s ’s nachts een laken op in de Kaaistoep, zette er speciale lampen bij en na het tellen en op naam brengen, bleek dat het aantal insecten in die periode met ongeveer 50% was verminderd. Een opzienbarend en alarmerend resultaat. Uit onderzoek in Duitsland bleek dat de achteruitgang ook daar groot was.

We weten nog zo weinig van insecten af.

Oorzaken van de achteruitgang
Met dit soort onderzoek is nog niet duidelijk wat de oorzaken van die achteruitgang zijn, maar het ligt voor de hand dat de intensivering van de landbouw een rol speelt. Maar zo eenvoudig is dat niet. Het onderzoek werd namelijk in een natuurgebied gedaan en niet op boerenland. Bovendien zou je verwachten dat alle insectenetende vogels in aantal achteruitgaan als hun voedsel minder wordt. Maar uit onderzoek blijkt dat sommige insectenetende vogels flink in aantal toenemen, terwijl andere soorten juist achteruitgaan. ‘We weten nog veel te weinig van deze complexe verbanden af, om uitspraken te kunnen doen’, zegt Paul. Er moet dus nog heel veel intensief onderzoek worden gedaan.

Passie en intuïtieve voorkennis
‘Alleen met passie en een soort intuïtieve voorkennis kun je dit soort onderzoek opzetten en tot een goed einde brengen’, stelt Paul. Twee en twintig jaar gericht onderzoek is geen kleinigheid. Iedere keer ga je weer op stap in het nachtelijke duister. En dat meer dan 650 keer. Paul is dan ook heel trots, dat al dat werk ook van andere vrijwilligers met zo´n prijs wordt beloond.

Tekst: Jan van der Straaten
Foto: Peter Timmermans

 

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op