De Schakel
Passend Voetbal Jong Brabant in Berkel-Enschot

Elke woensdagavond komen op het veld van Jong Brabant 8 kinderen bij elkaar voor voetbaltraining. Wat dit zo speciaal maakt, is dat de training geheel is afgestemd op kinderen met een beperking en zij zo de kans krijgen om hun…

Elke woensdagavond komen op het veld van Jong Brabant 8 kinderen bij elkaar voor voetbaltraining. Wat dit zo speciaal maakt, is dat de training geheel is afgestemd op kinderen met een beperking en zij zo de kans krijgen om hun favoriete sport te beoefenen.

Passend voetbal
Iedereen heeft wel eens gehoord van G-voetbal, maar wat veel mensen niet weten is dat de G niet voor “gehandicapt” staat. Het is gewoon de volgende letter in het alfabet, na de A t/m F pupillen. Omdat niet alleen kinderen met een (fysieke) handicap, maar bijvoorbeeld ook kinderen met een ontwikkelingsstoornis als ADHD of autisme meedoen, noemen Agnes Denissen en haar man Ralf Denissen het nu “Passend Voetbal”. Het is aangepast op de behoefte van kinderen met een beperking.

Aanleiding
Agnes en Ralf hebben een zoontje genaamd Bob. Hij heeft Asperger en is zot van voetbal. Als je het hem vraagt is zijn favoriete club ‘natuurlijk’ Willem II. Toen Bob ook wilde voetballen, bleek de GSBW in Goirle de enige voetbalvereniging met een team speciaal voor kinderen die wat meer aandacht of tijd nodig hebben. Het idee om dichterbij huis zo’n team te starten was snel geboren. Na overleg met de KNVB en Jong Brabant kon in september 2018 de aftrap plaatsvinden. Ralf geeft de training samen met Jaap Vermeer die ook een zoontje heeft met een beperking. Er zijn inmiddels verschillende sponsoren en ze zijn dankbaar met de hulp van Jan van Esch (Jong Brabant). 


Training
Bij Passend Voetbal is er veel structuur, tijd en herhaling nodig. ‘Je moet goed uitleggen wat ze moeten doen, complimenten geven, plaspauzes inlassen en je aan de afspraken houden’, zegt Ralf. ‘Het is genieten om de kinderen zo bezig te zien en ook ouders zijn heel enthousiast’. ‘Als ik zeg: een vrije trap en een gele kaart, moet ik me daaraan houden’. Ook moet je het spel soms stilleggen en ze bij de les houden, ‘anders gaan ze grassprieten tellen’, lacht Ralf. Bob vindt het vooral leuk om partijtjes te spelen en over te spelen. Als Ralf, zoals hij iedere week doet, aan Bob vraagt; ‘wat is het belangrijkste?’ verschijnt er op die wangen met kuiltjes een flinke glimlach: ‘dat je plezier hebt!’

Contactpersoon Passend Voetbal: Agnes Denissen agnes_ralfdenissen@hotmail.com

Tekst: Kelly Heijzelaar
Foto’s: Bas Haans


Boven vlnr: Agnes en Ralph Denissen en Jaap Vermeer
Midden vlnr: Thijn Ketelaars, Teun Verbunt, Bob Denissen, Brent Coolen en Cas van Laak
Liggend vlnr: Sven Vermeer en Abel Versteijnen

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op