De Schakel
Reportage
Paarden, Menners en Grooms

Afgelopen weekend werden Nationale Menwedstrijden op Laag Heukelom gehouden. Dat ging om één, twee of vier paarden, die voor een fraai en licht rijtuig draafden. Er waren meer dan honderd deelnemers. De Marathon Op zondagmiddag is het prachtig weer. De…

Afgelopen weekend werden Nationale Menwedstrijden op Laag Heukelom gehouden. Dat ging om één, twee of vier paarden, die voor een fraai en licht rijtuig draafden. Er waren meer dan honderd deelnemers.

De Marathon
Op zondagmiddag is het prachtig weer. De zon schijnt, het speenkruid langs de slootkanten staat te pronken met felgele bloemen, en de buizerden zeilen op thermiek boven het beekdal en roepen miauwend naar elkaar. Het is lente. En het is de dag waarop de Marathon wordt gereden. Dat is een parcours van 15 kilometer, waarin enkele hindernissen zijn opgenomen. Toeschouwers staan vooral bij de hindernissen, waar het erop aankomt om de paarden snel en elegant door de hindernissen heen te krijgen.

Tegenover manege De Gulle Ruif ligt de meest spectaculaire hindernis: een waterbak waar de paarden doorheen moeten en waar het water hoog opspat. Hier moet je als menner het paard en het rijtuig goed kennen. Soms zien we dat het paard niet veel zin heeft om een hindernis te nemen: het paard treuzelt of staat stil. Dat kost veel strafpunten. Dan eindig je niet in de top.

Het mennen van de paarden vraagt de volle concentratie

De Menner en de Groom
De Menner zit op de bok, heeft de teugels in handen en geeft het paard aanwijzingen. Ook wordt er hard naar het paard geroepen om aan te geven waar het naar toe moet. De vaardigheden van de menner zijn heel belangrijk. Als hij of zij niet goed ment, komt er niet veel van terecht.

Maar zeker zo belangrijk is de Groom. Hij of zij zit achterop en verplaatst zich afhankelijk van de positie van het rijtuig net zoals een zeiler dat in een zeilboot doet. Als de Groom dat niet goed aanpakt, raakt het rijtuig uit balans en zou het om kunnen slaan. Menner en Groom hebben dan ook een flinke helm op. De Groom heeft de sterkste band met het paard. Hij of zij verzorgt het paard en let op onregelmatigheden, die dan vaak weer om actie vragen.

Omdat je op allerlei plaatsen langs het parcours kunt gaan kijken, krijg je niet het gevoel dat het druk is. Maar overal staan mensen. Het is ook dit jaar weer een geslaagd en gezellig evenement.

Bekijk hier het fotoalbum van de Menwedstrijden op 8 april 2018

Tekst: Jan van der Straaten
Foto: Peter Timmermans

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op