De Schakel
Nieuws
Overdracht van de rubriek Met Passie

In mei 2017 werd het eerste artikel in de rubriek ‘Met Passie’ gepubliceerd in de Schakel. Ik, Maartje van Beurden (42), had het geluk twee jaar voor deze rubriek te mogen schrijven. Nu draag ik de Passie-pen over. Hoe het…

In mei 2017 werd het eerste artikel in de rubriek ‘Met Passie’ gepubliceerd in de Schakel. Ik, Maartje van Beurden (42), had het geluk twee jaar voor deze rubriek te mogen schrijven. Nu draag ik de Passie-pen over.

Hoe het begon
Ingrid Roets, hoofdredacteur van de Schakel, kwam eens op bezoek bij het schrijfatelier van de bibliotheek, omdat ze op zoek was naar correspondenten. Daar kom ik ook, maar liet dit aan me voorbijgaan. Een tijd later wilde ik een oproep plaatsen voor de inzameling van mobiele telefoons voor stichting Jyambere (voor schoolkinderen in Rwanda). Tijdens het mailen over deze oproep, ontpopte het idee dat ik wilde schrijven over mensen met bijzondere hobby’s. Dit beschreef ik in diezelfde mail, Ingrid was meteen enthousiast en de rubriek ‘Met Passie’ was geboren.

Berkel-Enschot vol mensen met Passie
In de afgelopen twee jaar was ik altijd op zoek naar mensen met Passie. Bij de bakker, de dierenwinkel, op straat en in de supermarkt. Wat heb ik genoten van alle interviews! Ik kwam van alles te weten over bijen, bidprentjes, Doktor Who, stichting Wifi, gehandicaptengolf, de brandweer, maar ook over het zijn bij een kudde paarden, de multiculturele samenleving en een verhaal over hoe je je mooiste leven kan leven. Het bracht me bij een weerstation, een atelier vol prachtige schilderijen en een volkstuin met hete pepers. Heel even had ik de eer een gouden glimp op te vangen van dé passie van deze bijzondere mensen. Het deed me goed hierover te schrijven.

Schrijven 
Heel lang geleden, toen ik nog in aan-elkaar-letters schreef, schreef ik brieven met mijn penvriendin in Burkina Faso (West-Afrika). Hoe we door woorden overvlogen naar elkaars werelden was fascinerend en de liefde voor schrijven ontstond. Al die jaren bleef het bij brieven, dagboeken en reisverhalen.

In 2015 begon ik een cursus kinderverhalen schrijven, waarin ik voelde hoe fijn het is mezelf te ‘verliezen’ in verhalen, waarin alles kan en mag. Omdat de cursus ten einde liep en ik persé wilde blijven schrijven, ging ik bij het schrijfatelier van de bibliotheek en kwam de rubriek ‘Met Passie’.

In plaats van het beschrijven van andermans Passie is de tijd daar mijn eigen Passie te gaan leven: Het schrijven van kinderverhalen…

Hoe dit er precies uit gaat zien? Dat weet niemand, maar ik weet wel dat ik er super veel zin in heb!

Tekst: Maartje van Beurden

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op