De Schakel
Uitgelicht
Over pastoor Vitalis Bernulij en landbouw vroeger

In de nieuwe uitgave (september 2022, nr. 3) van het heemkundetijdschrift De Kleine Meijerij schrijft Anton van Dorp over Vitalis Bernulij (1741-1826). Dit naar aanleiding van een van de oudste bidprentjes, zo niet het oudste, van overledenen in Berkel-Enschot. Dat…

In de nieuwe uitgave (september 2022, nr. 3) van het heemkundetijdschrift De Kleine Meijerij schrijft Anton van Dorp over Vitalis Bernulij (1741-1826). Dit naar aanleiding van een van de oudste bidprentjes, zo niet het oudste, van overledenen in Berkel-Enschot. Dat is namelijk van Vitalis Bernulij. Wie was hij? Bernulij was de laatste norbertijn van de abdij van Tongerlo die pastoor van Enschot is geweest. Zijn pastoraat in Enschot begon in 1791. Er kwam een einde aan met zijn overlijden in 1826. Zijn inboedel uit het Enschotse pastoorshuis werd daarna openbaar verkocht en bracht nog ruim 629 gulden op.

Wim van de Wouw beschrijft hoe in de afgelopen honderd jaar het landbouwgebeuren veranderde. Veel oude gebruiken en werkwijzen zijn verdwenen. Daaraan terugdenkend heeft hij nog iets van die ’oude tijd’ vastgelegd, van zaaien tot oogsten.

Henk Neggers verhaalt over de munitie-opslag van de Duitsers in de Oisterwijkse bossen en het ruimen van de mijnen aldaar na de bevrijding in 1944.

In verband met het 100-jarig bestaan van de Franciscusschool in Biezenmortel schrijft Frank Scheffers over de geschiedenis van deze dorpsschool.

Webtip is de internetpagina www.bidprentjesarchief.nl van het Nederlands Bidprentjesarchief waar enorm veel bidprentjes te vinden zijn.

Deze aflevering is voor € 6,00 verkrijgbaar bij Primera in Winkelcentrum Koningsoord, FotoGalerie Angelique te Udenhout en het heemcentrum van De Kleine Meijerij in Haaren..
Heemkundekring De Kleine Meijerij heeft als werkgebied Berkel-Enschot, Biezenmortel, Esch, Haaren, Helvoirt, Heukelom, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout: www.dekleinemeijerij.nl .

Foto: Coll. R. van der Loo.

 

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op