De Schakel
Nieuws
Oude bibliotheek nog te redden van sloop?

De gemeente Tilburg is gevoelig voor de argumenten van heemkundekring De Kleine Meijerij en heeft de sloopvergunning voor het oude bibliotheekgebouw nog even onderaan de stapel gelegd. Daarmee wordt de sloop tijdelijk uitgesteld en is wellicht helemaal van de baan.…

De gemeente Tilburg is gevoelig voor de argumenten van heemkundekring De Kleine Meijerij en heeft de sloopvergunning voor het oude bibliotheekgebouw nog even onderaan de stapel gelegd. Daarmee wordt de sloop tijdelijk uitgesteld en is wellicht helemaal van de baan. De gemeenteraad zal hierover binnen 4 weken een besluit nemen.

Dat is niet alleen goed nieuws voor de heemkundekring. Het biedt ook mogelijkheden voor andere verenigingen. Een centraal in het dorp gelegen voorziening zou een ideale ruimte zijn voor evenementen die nu niet in Ons Koningsoord mogelijk zijn.

Deze nieuwe locatie blijkt achteraf namelijk toch niet op alle fronten geweldig te zijn. Een grote ruimte met een goede akoestiek ontbreekt en de toegankelijkheid is niet voor iedereen appeltje eitje. Vooral voor mensen die afhankelijk zijn van een rollator, scootmobiel of rolstoel is Ons Koningsoord een te hoge drempel.

Een woordvoerder van de gemeente Tilburg geeft aan dat er constructief overleg gaande is om de toegankelijkheid van alle ruimtes te verbeteren. In dit overleg zit bouwontwikkelaar Roozen van Hoppe, bestuur van De Schalm en de Dorpsraad. In een gesprek met de Schalm zou aangegeven zijn dat een externe partij Bouwburo Z+ de mogelijkheden aan het onderzoeken is voor een betere toegankelijkheid.

Voor Loket B-E zou het een oplossing zijn om weer terug te keren op de oude stek. Nu zitten ze verstopt in een gang achter een deur in een zijruimte van de bibliotheek. Achter die smalle deur zit een trapje naar beneden gevolgd door een smalle doorgang. Voor mensen die niet meer soepel zijn in de gewrichten of aangewezen zijn op hulpmiddelen bij het lopen, is een traplift aanwezig. Deze is echter niet gebruiksvriendelijk en aan vernieuwing toe. En dat terwijl loket B-E staat opgesteld voor vragen over zorg, welzijn, wonen en maatschappelijke diensten en in haar doelgroep dus juist ouderen en gehandicapten heeft. Het is daarom niet verwonderlijk dat er na de verhuizing ook nog geen bezoekers zijn geweest met een hulpvraag. Wel is er is een mail binnengekomen van iemand die trachtte het loket te bereiken, maar in die poging strandde.

De heemkundekring schrijft in een bezwaarschrift aan de burgemeester en wethouders van de gemeente Tilburg dat een opvallend gebouw met een beeldbepalend architectonische en cultuurhistorische waarde voor Berkel-Enschot behouden kan blijven als een monument in spé. Het gebouw stamt uit 1980 en is op 31-10-1981 officieel geopend. Architect was Renz Pijnenborgh namens toenmalig architectenbureau BCSE BV (Bollen, Coumans, Schuit, Van Eck). De Kleine Meijerij ziet voor dit gebouw een tweede kans als woonfunctie, ateliers of kleine startende ondernemers.

Tekst: Ellen van Slooten
Foto: Bas Haans (archief)

About the author

Related Posts