De Schakel
Uitgelicht
Opvang Oekraïense vluchtelingen

Waar een warm dorp nog hartverwarmender in is.   Beeld je eens in, al maanden voel je je onrustig. De berichtgeving houdt aan dat er misschien wel een inval komt in je land. Troepen verzamelen zich bij de grens en…

Waar een warm dorp nog hartverwarmender in is.

 

Beeld je eens in, al maanden voel je je onrustig. De berichtgeving houdt aan dat er misschien wel een inval komt in je land. Troepen verzamelen zich bij de grens en dan gebeurt het: wat je bevreesde wordt werkelijkheid. Jouw land wordt aangevallen, steden gebombardeerd en mensen gedood. Je wil niets anders dan veiligheid voor jou en je gezin en je besluit dan je land te ontvluchten.

 

Vele Oekraïense gezinnen besloten te vluchten toen Rusland de aanval op hun land opende. Met gevaar voor eigen leven werden routes uitgestippeld en plannen gesmeed om het land te verlaten. Huis en haard achterlatend, op zoek naar een veilig bestaan.

In heel veel landen in Europa worden nu gezinnen uit de Oekraïne opvangen; ook Nederland en ook in ons dorp. En zo ook streken hier ook een aantal gezinnen neer. Ik spreek met Gemma en Tetyana, die liefdevol hun familie opvangen aan de Corellisingel.

Gemma en Tetyana coördineren samen ook de inzameling van goederen. Begin maart vond al een enorme inzamelingsactie plaats. De spullen werden grotendeels op transport gezet en naar de grensgebieden gereden.

Niet alleen mensen maar ook veel bedrijven stelden van alles beschikbaar: van dekens, medicijnen, verbandmiddelen, tot babyvoeding en luiers. Voor de gezinnen in Berkel-Enschot wordt ook zoveel gedoneerd, dat Gemma en Tetyana er ontroerd van zijn.

Alle hulp is welkom

Naast mensen die in hun huis gezinnen opvangen, dragen ook verenigingen hun steentje bij. Er kan getraind worden bij sportscholen en sportverenigingen. Kinderen gaan naar school en krijgen daar les. Het is hartverwarmend om te zien hoe iedereen daarin meehelpt en de kinderen een veilig plekje geeft. De meeste mensen hebben ook al werk gevonden.

Natuurlijk heeft niet iedereen de ruimte om gezinnen op te vangen. Maar steeds meer mensen denken er wel over na. En als opvang niet kan, ontstaan er initiatieven. Zo danste Danschool van Opstal onlangs nog voor noodhulp aan de Oekraïne.

Inmiddels zijn ook de ouders van Tetyana hier, een helse tocht achter de rug. Blij met de veiligheid maar nog angstig. Vuurwerk en zelfs het maandelijkse luchtalarm zorgden voor een enorme onrust. En de ongewisheid van hoe lang dit gaat duren en hoe ze hun woonplek weer gaan terugzien maakt deze ervaring enorm traumatisch.

 

Gemma en Tetyana vroegen mij niet te vergeten om iedereen in ons dorp te bedanken voor alle hulp, goeden en initiatieven. Vanuit groepsapps, buurtapps en Facebook. Iedereen deed mee. Waar een warm dorp nog hartverwarmender in is.

Tekst: Elke van Dommelen
Foto: Bas Haans

 

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op