De Schakel
Nieuws
Oproep om dorp schoon te houden

“Ik hou van Berkel-Enschot. Bij een schoon en mooi dorp horen geen blikjes en sigarettendoosjes.” Dat is de belangrijkste reden waarom Marcel Panis wekelijks langs de bermen struint met afvalzak en grijper in een oranje veiligheidsvestje. En veel rommel ligt…

“Ik hou van Berkel-Enschot. Bij een schoon en mooi dorp horen geen blikjes en sigarettendoosjes.” Dat is de belangrijkste reden waarom Marcel Panis wekelijks langs de bermen struint met afvalzak en grijper in een oranje veiligheidsvestje.

En veel rommel ligt er. Een speciaal door de gemeente beschikbaar gestelde afvalzak is in een ochtend vaak al vol. Vooral bij de entree van het dorp bij de hondenkluifrotondes. Een niet ongevaarlijk stukje om te lopen. Veel positieve reacties krijgt hij ook. Automobilisten die claxonneren en hun duimpje opsteken.

Marcel wandelt dagelijks door zijn wijk om voldoende beweging te krijgen en zijn conditie op peil te houden. Aan rommel en troep ergert hij zich, dus 1x per week doet hij zijn ronde. “Als iedereen dat in zijn eigen buurt doet, dan is het aanzien toch weer anders”. Daarmee doet hij een oproep aan mede dorpsbewoners om mee te helpen. Een taak voor de gemeente vindt hij dat niet. “Dat vind ik onzin. De gemeente heeft andere taken. Burgers kunnen dit ook”.

“Mensen moeten opnieuw opgevoed worden”, is zijn mening. “Ze kunnen het meenemen, dan kun je ook de moeite nemen om het mee terug te nemen”. Dat hij door het opruimen een stukje bijdraagt aan een beter milieu, is een positief neveneffect. Hij noemt zichzelf dan ook milieubewust.

Een volle zak neemt hij mee naar huis en zet hem dan aan de straat zodat de gemeente hem na 1 telefoontje diezelfde dag nog komt halen. Maar plaatsen bij een afvalbak van de gemeente kan ook en dan een appje via de Buitenbeterapp en het wordt opgehaald.

Meer informatie: Marcel Panis, Telefoonnummer 013-5333733 en mobiel: 06-51553235. E-mail: [email protected]

Tekst: Ellen van Slooten
Foto: Peter Timmermans

Gratis afvalgrijper
De gemeente verstrekt gratis zwerfafvalgrijpers en speciale gele afvalzakken. Interesse? Stuur een mail naar [email protected] of bel 013 464 17 00.
Grotere plannen? Bijvoorbeeld met een groep het park of de buurt schoonmaken? Stuur een mail naar [email protected] of bel 013 542 90 77.

About the author

Related Posts