De Schakel
Uitgelicht
Op fietsbedevaart naar Onze Lieve Vrouw van de Brem

Zondagochtend 9 mei jl. ben ik in alle vroegte op mijn stalen ros geklommen en vanaf Heikantsebaan 9 op ‘fietsbèèvert’ vertrokken, om de moeder aller moeders: Maria, te gaan bezoeken in buurtschap Den Brem.   Al rijdend door de Heikantsebaan…

Zondagochtend 9 mei jl. ben ik in alle vroegte op mijn stalen ros geklommen en vanaf Heikantsebaan 9 op ‘fietsbèèvert’ vertrokken, om de moeder aller moeders: Maria, te gaan bezoeken in buurtschap Den Brem.

 

Al rijdend door de Heikantsebaan zag ik dat het fluitekruid, de boterbloem en pinksterbloem al welig bloeiden in de wegberm. Na de Heikantsebaan sloeg ik linksaf het ‘notenkrakerspad’ (Hoolstraat) in. Uit de sloot kroop de ‘grote muur’ omhoog op zoek naar de wegberm. Vroeg me plots af of de dassenfamilie, die in de Hoolstraat huist, vannacht op ‘pierwormenzoektocht’ zou zijn geweest? Het kleine groepje reeën dat ook in dit gebied verblijft, zag ik helaas niet. Al mijmerend door de Hoolstraat fietsend, sloeg de schrijver dezes de eerste geasfalteerde weg rechts in.Bij het straatnaambordje Brem stonden de daar omheen aangeplante gecultiveerde bremstuiken in bloei.

 

Aan het idyllisch gelegen ‘dríehoekig’ weitje stopte ik bij de op de uiterste punt staande bakstenen Mariaveldkapel uit 1946. De grond waarop de kapel staat is geschonken door de weduwe Mie Bergmans-van den Meijdenberg. Het bedeplaatsje kwam er na de Tweede Wereldoorlog, omdat er in buurtschap Den Brem niemand bij oorlogshandelingen was omgekomen. De kapel is gebouwd door de gebroeders Frans en Sjaak Brekelmans die in de toenmalige Dorpsstraat A 52 hun aannemerszaak hadden. Met de bouw is er een fles met brief ingemetseld. De rekening, uitgeschreven in december 1946, was groot 365,20 gulden en werdbetaald door de buurtgenoten.Pastoor Van Tilborg heeft in het bijzijn van burgemeester Rouppe van der Voort en buurtbewoners de kapel ingezegend.

 

Volgens Ria de Kort-Bergmans werd er jaarlijks op de bevrijdingsdag van Berkel-Enschot (27 oktober) in de middagpauze een ‘rozenhoedje’ gebeden. De buurtleerlingen van de Berkelse Maria- en Willibrordschool kregen dispensatie om pas iets later in de middag weer op school te verschijnen. Als er vroeger iemand ziek, stervende of gestorven was kwam de buurtschap bij de kapel bij elkaar en bad een rozenhoedje.

Sjan Verstijnen-Bergmans weet me te vertellen dat er heden veel coronapandemiewandelaars het ‘bedehuisje’ bezoeken. De kapel wordt binnenkort een gemeentelijk monument. Ik heb bij Maria een meegenomen kaarsje gebrand en ben voldaan weer naar huis gefietst.

 

Foto: Bas Haans

Tekst: Rinus van der Loo

 

About the author

Related Posts