De Schakel
Nieuws
Onthulling naambord overleden militair Tom Krist

Het Ministerie van Defensie heeft in 2019 samen met het Veteranen Platform en met medewerking van Rijkswaterstaat een plan ontwikkeld om bruggen en viaducten in Nederland te vernoemen naar militairen, die tijdens hun inzet voor buitenlandse missies zijn omgekomen. Ook…

Het Ministerie van Defensie heeft in 2019 samen met het Veteranen Platform en met medewerking van Rijkswaterstaat een plan ontwikkeld om bruggen en viaducten in Nederland te vernoemen naar militairen, die tijdens hun inzet voor buitenlandse missies zijn omgekomen. Ook Eerste-Luitenant Tom Krist uit Berkel-Enschot kwam niet thuis van een missie. Gemeente Tilburg ondersteunt het initiatief van harte en heeft toestemming gegeven de brug Heukelomseweg de naam van Eerste-Luitenant Tom Krist te geven. In 2020 is het naambord op de brug bevestigd als een blijvende en passende herinnering aan hen die zich voor de veiligheid van anderen onvoorwaardelijk hebben ingezet.

 

Op donderdag 7 april jl. heeft in het bijzijn van de ouders van Tom Krist, familie, vrienden en oud peloton van Tom en medewerkers van Defensie, Veteranen Platform en Rijkswaterstaat de officiële onthulling van het naambord plaatsgevonden. Vanwege de coronamaatregelen is onthulling enkele keren uitgesteld. Burgemeester Weterings heeft samen met Renée Krist (zus Tom Krist) het naambord van Eerste-Luitenant Tom Krist onthuld.

 

Tom Krist

Tom wordt geboren op 4 februari 1983 in Tilburg en groeit op in Berkel-Enschot. Hij meldt zich voor militaire dienst bij de Koninklijke Landmacht en wordt als 1e luitenant ingedeeld bij het Pantserinfanteriebataljon. Voor de vervulling van zijn dienstverband wordt Tom naar Afghanistan gezonden, in het kader van de Nederlandse deelname aan de International Security Assistance Force (ISAF).

In juli 2007 raakt Tom tijdens patrouille op een drukbezochte bazaar in Deh Rawod ernstig gewond aan zijn hoofd, nadat daar een bloedige zelfmoordaanslag heeft plaatsgevonden. Naast de dader komen daarbij zeventien Afghanen, onder wie twaalf kinderen, om het leven. Tom en drie andere gewonde Nederlandse militairen worden met spoed behandeld in een hospitaal. Buiten bewustzijn en in kritieke toestand wordt hij overgebracht naar het Centraal Militair Hospitaal in Utrecht. Daar bezwijkt hij aan zijn verwonding op 12 juli 2007. Tom is 24 jaar geworden en wordt thuis in Berkel-Enschot begraven.

 

Tekst: redactie (bron: Gemeente Tilburg)
Foto: Joris Buijs

 

 

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op