De Schakel
Omkijken
Omkijken met doktersassistente Ellen Doevendans

Ellen Doevendans maakte de pandemie van corona mee in de praktijk van dokter Hogenbosch   Het was voor Ellen Doevendans, assistente in de praktijk van dokter Hogenbosch, alsof de wereld plotseling veranderde toen in maart vorig jaar er vanuit het…

Ellen Doevendans maakte de pandemie van corona mee in de praktijk van dokter Hogenbosch

 

Het was voor Ellen Doevendans, assistente in de praktijk van dokter Hogenbosch, alsof de wereld plotseling veranderde toen in maart vorig jaar er vanuit het niets een pandemie opdook. Deze zette alles in de praktijk op zijn kop en van de ene op de andere dag gingen alle seinen op rood. Je wist intuïtief dat het er in de komende maanden echt op aan zou komen.

 

De eerste golf

De eerste golf was de hefstigste periode. Er was veelextra werk, mede door de vele vragen aan de telefoon over corona. Daar kwamen nog de toegenomen spoedvisites van de huisartsen bij en de noodzaak om een tijdelijke extra coronapost in Oisterwijk te vestigen. Je was nergens op voorbereid. Je moest van alles tegelijk en daarbij zorgen dat het met de patiënten de goede kant uit ging. Dat lukte helaas niet altijd.

 

Een pandemie komt op als een storm en je kunt je niet voorbereiden

 

Een leerproces

Het ging niet alleen om de medische zorg rondom een pandemie, maar je moest ook allerlei praktische zaken regelen. Hoe kwam je aan beschermende kleding? Waar kon je terecht met medische vragen over de pandemie? Ellen had het gevoel dat ze in de loop van de tijd meer grip op de zaak kreeg. Ze leerde van de nieuwe omstandigheden. Gelukkig waren Ellen en haar collega’s in staat om een tandje bij te zetten. Er was stress, maar iedereen kon daar goed mee omgaan. ‘Met elkaar waren we in staat om alles draaiende te houden en we zijn er zonder kleerscheuren doorheen gekomen.’

 

Een hele operatie

Naast de zorg voor patiënten vraagt ook de organisatie rondom corona veel aandacht. Ellen: ‘Neem een voorbeeld: het prikken van 60 en 65-jarigen is bij de huisartsen terechtgekomen. Het is geen griepprik die je zo maar achter elkaar door kunt zetten. Alles moet corona-proof gebeuren en op zo’n dag hebben we twintig man extra personeel nodig. Ga het maar even doen. En daarbij moet het ‘gewone’ werk ook nog doorgaan. ‘Met een goede voorbereiding en organisatie is ook deze doelgroep gevaccineerd. Alleen samen krijgen we corona onder controle!’ besluit Ellen postitief.

 

Tekst: Jan van der Straaten
Foto: Bas Haans

About the author

Related Posts

Bezorging

Familie de Brouwer
Telefoon: 013 - 540 07 41

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op