De Schakel
Reportage
Oldtimer Day: Kijken naar al dat moois

Kever, eend, kattenrug en snoek waren te gast bij de boerderij. Bij Boerderij Denissen stonden deze Volkswagen, 2CV, Volvo en Citroën te blinken in de zon. Tachtig auto’s en zeven motoren namen afgelopen zondag 8 juli deel aan Oldtimer Day…

Kever, eend, kattenrug en snoek waren te gast bij de boerderij. Bij Boerderij Denissen stonden deze Volkswagen, 2CV, Volvo en Citroën te blinken in de zon. Tachtig auto’s en zeven motoren namen afgelopen zondag 8 juli deel aan Oldtimer Day 2018.

In de schaduw op het terras of op de strobalen onder de kastanjebomen was het goed toeven. Liefhebbers konden alle motorvoertuigen met een minimale leeftijd van 25 jaar goed bekijken. Na een tourrit kwamen de voertuigen sierlijk tussen de kastanjebomen gereden om daarna een pronkplekje op het grasveld te krijgen.

Een van de meest gefotografeerde exemplaren is de automobiel van Henk en Nettie Fransen. Een crèmekleurige ééndeur cabriolette met 1928 als bouwjaar. Voorop siert een metalen leeuw, die het merk Peugeot symboliseert. De witte kentekenplaat met rode cijfer-lettercombinatie geeft al aan dat de chauffeur in België woont. Vandaag zijn Nettie en Henk (beide 71 jaar) terug in het dorp waar ze getrouwd zijn en lang gewoond hebben. Nettie is geboren in de Raadhuisstraat. Ze kochten de auto in Luxemburg en na 3,5 jaar restaureren was deze rijklaar. “We kochten een wrak. Van motorkap tot aan de kont is allemaal nagemaakt. De banden zijn van motorfietsen. Het blok is wel oorspronkelijk Peugeot”, geeft Henk prijs. De autosleutel is als een ouderwetse loper en de claxon is een hoorn met daaraan een rubberen ballon waarin je knijpt. De achterlichtjes zijn zo klein dat in het donker rijden niet verantwoord is. Op deze zonovergoten dag is daar ook geen sprake van.

Marc de Jong rijdt voor de eerste keer mee. Op zijn motor R100. Deze BMW is veertig jaar oud. Hijzelf is 52 jaar en heeft erg genoten van de toertocht. In de ochtend was dat ongeveer 75 kilometer. Na de lunch bij boerderij Denissen was de middagrit nog zo’n 82 kilometer. Hij had geen bijrijder die de route kon lezen en was afhankelijk van de auto’s voor hem. “Een oldtimer auto wil ik best erbij hebben. Er is genoeg plek in mijn garage, maar in de schatkist zit niet genoeg”, grapt hij.

Een van de organisatoren is Patricia Wouters. “Ook dit jaar hebben we weer prachtig weer”, verklapt ze een van de succesfactoren van het evenement dat nu voor de 4ekeer wordt gehouden. Er is nog ruimte om te groeien tot maximaal 120 deelnemers. Anders dan Patricia is mede-organisator Frits Majoie wel besmet met het oldtimer virus. Hij rijdt een MG uit 1970. “Het leuke aan deze dag, is dat er zoveel diversiteit is te bewonderen”, vindt hij. Als toeschouwer zie je inderdaad weinig dezelfde modellen. De Ford Mustang staat naast de Cadillac en die is weer twee keer zo lang als zijn buurman de Renault 4. Porsche, Trabant, Fiat 500 en Jaguar, ieder heeft zijn eigen kenmerkende stijl. Alles strak in de lak en mooi opgepoetst.

Frits Majoie heeft nog wel een opmerkelijk detail van deze editie te delen. “Bij de start moesten de monteurs van Ooto meteen aan de slag om een auto met een lege accu op gang te helpen. De zoon van de eigenaar van Ooto reed ook mee, maar kreeg panne. Zonder rem heeft hij vervolgens de rit uitgereden. Alleen op de handrem kan ook.”

Bekijk hier het fotoalbum met alle deelnemende oldtimers

Tekst: Ellen van Slooten
Fotografie: Ed Mutsaers, Beeldvanger en Rob Schalken, Innostava

Fotobijschrift: Henk en Nettie Fransen in hun Peugeot cabriolet uit 1928

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op