De Schakel
Nieuws
Officiele opening schaaktafels Koningsoord

Opening schaaktafels tegenover de ingang van de abdij op Koningsoord   Urban Chess De drijvende kracht achter Urban Chess is Jesús Medina Molina. Zijn bedoeling is dat er in alle gemeenten van Nederland schaaktafels worden geplaatst. Dat is inmiddels in…

Opening schaaktafels tegenover de ingang van de abdij op Koningsoord

 

Urban Chess

De drijvende kracht achter Urban Chess is Jesús Medina Molina. Zijn bedoeling is dat er in alle gemeenten van Nederland schaaktafels worden geplaatst. Dat is inmiddels in enkele tientallen gemeenten gelukt en op zaterdag 28 augustus werden er in Koningsoord twee aan het publiek overgedragen.

Schaakvereniging ‘De Oude Toren’

Bij deze overdracht vertelt Gerrit Bout, voorzitter van de schaakvereniging ‘De Oude Toren’, dat het idee in coronatijd is ontstaan. Je kon fysiek niet bij elkaar komen, dus dacht je na over wat je na corona zou kunnen doen om schaken aantrekkelijk te maken.

Door schaaktafels te plaatsen, nodig je mensen uit om te gaan zitten en een partij schaak te spelen. Zoiets misstaat niet in het winkelcentrum Koningsoord. Mensen blijven staan om te kijken naar een partij. En ze maken er opmerkingen over. Het verhoogt de sociale cohesie

 

Bij schaken leer je om systematisch te denken

 

De gemeente Tilburg

Als wethouder met sport in zijn portefeuille en als speciale wethouder voor Berkel-Enschot spreekt Rolph Dols zijn waardering uit voor het initiatief. Schaken is voor hem iets aparts, zeker vanaf het moment dat hij lang geleden een keer een partij schaak van zijn vader won. Schaken leert je om in systemen en samenhangen te denken. Er zijn veel boeken over schaak en schaken geschreven, maar het gaat steeds over iets dat zich op een klein oppervlak afspeelt. Schaaktafels in de openbare ruimte zijn belangrijk.

De Dorpsraad

Buurtinitiatieven komen terecht bij Buurtbudget, een commissie vanuit de Dorpsraad, vertelt Tineke Donga, voorzitster van de Dorpsraad. Daarna gaat het over financiering en het inpassen van de schaaktafels in de openbare ruimte. Voor de financiering hebben het Buurtfonds van de Postcodeloterij en de gemeente Tilburg het voortouw genomen. Daarmee was de weg vrij om ze te plaatsen.

Een snelpartij schaak

De schaaktafels worden ingewijd door twee vrouwelijke grootmeesters: Bianca de Jong-Muhren en Anne Haast spelen twee partijen snelschaak. In drie minuten moet de partij beslist zijn. De omstanders kijken in grote verbazing toe hoe de stukken razendsnel worden verplaatst.

Daarna zijn de inwoners van Berkel-Enschot aan zet: de schaakstukken kunnen opgehaald worden bij Tom en Eugène van cultureel centrum De Schalm en bij Hemels Eten en Drinken.

Tekst: Jan van der Straaten

Foto: Bas Haans

 

 

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op