De Schakel
Nieuws
Ode aan het Landschap op 2 oktober 2021

Het landschap is belangrijk. Wij wonen erin en als we gaan fietsen of wandelen zijn we in het landschap onderweg. Het ene landschap is het andere niet: we kunnen ons ook identificeren met het landschap in onze omgeving. Het jaar…

Het landschap is belangrijk. Wij wonen erin en als we gaan fietsen of wandelen zijn we in het landschap onderweg. Het ene landschap is het andere niet: we kunnen ons ook identificeren met het landschap in onze omgeving. Het jaar 2021 is uitgeroepen tot Ode aan het Landschap. Op 2 oktober organiseert de Stichting Duurzaamheidsvallei in dat kader wandelingen in het beekdal van de Voorste Stroom, kenmerkend landschap van Berkel-Enschot.

 

Benedictus

Henk Hoppenbrouwers, voorzitter van de stichting Duurzaamheidsvallei, vertelt dat ze al jaren bezig zijn met de voorbereiding om 80 ha landbouwgrond in de Benedictus om te vormen tot natuurgebied. Er is veel overleg met ambtenaren nodig voor alles op de rails staat. ‘Er komt nu schot in de zaak en we gaan met het eerste stuk van ongeveer 5.5 ha beginnen met als doel de biodiversiteit te verhogen.’

 

Het beekdal van de Voorste Stroom
kan nog veel mooier gemaakt worden

 

Wandelingen vanaf Café Mie Pieters

Om de Ode aan het Landschap concreet te maken, organiseert de Stichting Duurzaamheidsvallei op 2 oktober gratis wandelingen. Het vertrekpunt is café Mie Pieters aan de Laagheukelomseweg. Er zijn drie wandelingen van ongeveer één uur om 13:00, 14:00 en 15:00 uur. Er gaat bij iedere wandeling een deskundige gids mee, die uitleg geeft over het landschap en de plannen die er voor het gebied zijn. Om te voorkomen, dat een wandeling te veel deelnemers krijgt, is het nodig om je van te voren op te geven. Dat kan bij secretaris@duurzaamheidsvallei.nl. ‘Bij de hangbrug over de beek, zitten drie schilderessen uit de schildersgroep van Reinout van Vught uit Goirle, die hun impressie van het landschap op het doek zetten’, vertelt  Henk Hoppenbrouwers. Komt dat zien.

 

Boek over de Voorste Stroom

De Stichting Duurzaamheidsvallei vindt het landschap zo belangrijk dat ze ook het initiatief heeft genomen om een boek te maken over het beekdal. Ze zijn er een paar jaar aan bezig geweest en op 12 november wordt het bij Mie Pieters gepresenteerd. Het wordt rijk geïllustreerd met foto’s van leden van de fotogroep BE, waarin niet alleen verteld wordt wat het beekdal inhoudt, maar waarin ook de bewoners van het beekdal aan het woord komen. Wie daarbij wil zijn, kan mailen naar secretaris@duurzaamheidsvallei.nl.

 

Tekst en foto’s: Jan van der Straaten

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op