De Schakel
Nieuwjaarsreceptie

Het dorp met goede voornemens Gezondheid, genieten en geluk: dat zijn de goede voornemens van de Berkel-Enschottenaren voor het nieuwe jaar. 2019 werd zondagmiddag op feestelijke en muzikale wijze ingeluid tijdens de nieuwjaarsreceptie in Ons Koningsoord.  De melodieuze tonen van…

Het dorp met goede voornemens

Gezondheid, genieten en geluk: dat zijn de goede voornemens van de Berkel-Enschottenaren voor het nieuwe jaar. 2019 werd zondagmiddag op feestelijke en muzikale wijze ingeluid tijdens de nieuwjaarsreceptie in Ons Koningsoord. 

De melodieuze tonen van een fluit worden beantwoord door een oorverdovend samenspel. Het zijn volle en krachtige klanken die de Kerkzaal van Ons Koningsoord vullen. Kort daarop slechts tromgeroffel, om niet veel later te worden overstemd door een harmonie van fluiten, trompet en klarinet. Het is een magisch beeld: het orkest van muziekvereniging Concordia spelend onder de prachtige ramen van glas-in-lood, als in een achttiende-eeuws paleis. De toespraak van Tineke Donga-Freling, voorzitter van de Dorpsraad, brengt ieder terug naar de werkelijkheid, die eigenlijk nog vele malen mooier is: het is het Berkel-Enschot van 2019, en dat belooft wat. 

Het dorp
Positief is Tineke Donga-Freling over Berkel-Enschot: er is geen sprake van leegloop, de communicatie met bewoners verbetert en ook aan de bereikbaarheid van het dorp wordt gewerkt. Al met al hoort ze veel goede geluiden over Berkel-Enschot, waaruit ze concludeert: ‘mensen wonen hier erg graag’. In haar speech besteedt mevrouw Donga-Freling aandacht aan het afscheid van Dorpsraad-lid Jan van Rijswijk, acht jaar lang penningmeester. Tot slot een blik op de toekomst van Berkel-Enschot. ‘Er staat veel te veranderen en te gebeuren’, aldus Donga-Freling. ‘Ik kan me voorstellen dat er daardoor een gevoel van weemoed leeft, heimwee naar “het dorp” van Wim Sonneveld. Laten we met elkaar blijven praten, en zorgen dat nieuwe bewoners zich bij ons welkom voelen.’ 

Goede voornemens
Dat laatste klinkt als een mooi voornemen voor het Berkel-Enschot van 2019. Ook de Berkel-Enschottenaren zelf hebben zo hun plannetjes voor het nieuwe jaar, die uitgebreid besproken worden onder een borreltje in de benedenruimte van Ons Koningsoord. Zo wil dorpsbewoner Wim meer gaan reizen, en staat bij Sjef en Elly met name de gezondheid voorop. ‘Dat is uiteindelijk het allerbelangrijkste’, aldus de nieuwe penningmeester van de Dorpsraad Sjef van den Aker. ‘En genieten van de kinderen, natuurlijk.’ De Berkel-Enschotse Geert doet niet mee aan de “goede-voornemens-gekte”: ‘Ik heb me voorgenomen dit jaar geen goede voornemens te hebben. Als ik zo nu en dan een van deze rakkers kan pakken, ben ik gelukkig’, zegt hij, wenkend naar zijn inmiddels halflege glas bier. 

Tot slot het goede voornemen van Schakel-fotograaf Peter Timmermans: ‘nog meer foto’s maken!’ Als iemand zijn jaar goed begint, dan is hij het wel. 

Tekst: Sabine Doevendans

Bekijk hier het FOTOALBUM van Peter Timmermans 

Bekijk hier de FILM van André Oude Vrielink

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op