De Schakel
Uitgelicht
NIEUW NUMMER DE KLEINE MEIJERIJ

Over de brutale roofoverval op Gertruda Piggen en Laag HeukelomDit laatste nummer van de 70ste  jaargang het heemkundetijdschrift De Kleine Meijerij bevat een mooi artikel van Anton van Dorp over de brutale roofoverval op winkelierster Gertruda Piggen in Enschot in 1933…

Over de brutale roofoverval op Gertruda Piggen en Laag Heukelom
Dit laatste nummer van de 70ste  jaargang het heemkundetijdschrift De Kleine Meijerij bevat een mooi artikel van Anton van Dorp over de brutale roofoverval op winkelierster Gertruda Piggen in Enschot in 1933 en de nasleep van deze geruchtmakende zaak. Mevrouw Piggen werd in de vroege ochtend van 19 januari 1933 door twee jonge mannen in haar kruidenierswinkeltje beroofd. Haar winkeltje was gevestigd schuin tegenover de St. Caeciliakerk. Na een greep in de kas verdwenen de overvallers. Er ontstond een klopjacht en uiteindelijk konden zij in de kraag gegrepen worden in de tuin van villa Zonlicht te Heukelom bij mevrouw Eschauzier. 

Ad Habraken schrijft over Laag Heukelom en haar bewoners in het begin van de twintigste eeuw. Hij was de oudste van het gezin Habraken dat daar gewoond heeft. De herinneringen van zijn moeder vomden de aanleiding om zich wat meer te gaan verdiepen in de handel en wandel van deze agrarische woongemeenschap met ondermeer de families Verschuren, Van Rijsewijk, De Groot, De Rooij, Van Antwerpen, Van de Wouw en natuurlijk Mie Pieters en de Russische madame, mevrouw Eschauzier.
Martin van der Waals over Oisterwijker Theo van de Laar (1928-1993). De in Sint-Oedenrode geboren Van de Laar was rond 1950 een bakkerij gestart in het pand Kerkstraat 93. Daar kwam al snel een winkel bij voor de verkoop van brood en banket. Begin jaren zestig besloten Theo en zijn vrouw Clasien de zaak uit te breiden met de productie en verkoop van consumptie-ijs en ging de naam ‘Het ijsbeertje’ de gevel en de ramen van hun winkelpand sieren. Ook werd de ijscokar van Van de Laar een bekend verschijnsel in Oisterwijk In 1985 sloot deze markante winkel.
Joost van der Loo verhaalt over vier honderdjarigen afkomstig van de Zandkant in Biezenmortel en Jeanne Traa-van Rijswijk gaat in haar slotartikel in op de recente geschiedenis van het pand Kastanjelaan 27 te Helvoirt. Dit keer met name over de familie van Driek, Pietje en Martina den Otter en de familie Kemps die dit pand bewoond hebben.

Frank Scheffers besteedt in een In Memoriam aandacht aan het overlijden van de markante Udenhouter Harrie van Iersel, boomkweker, heemkundige van het eerste uur en ook een aantal jaren bestuurslid van de Heemkundekring De Kleine Meijerij.

Archivaris Yvonne Welings schrijft over Nelly van Scheepen en haar Oisterwijks vakantiedagboek uit 1939.
In dit nummer verder de laatste Haarense zegswijzen uit de nalatenschap van Cees Verhoeven. De webtip gaat over het website www.brabantsegesneuvelden.nl: een digitale eregalerij voor alle omgekomen Brabantse militairen en verzetsplegers. De boekaankondigingen attenderen op verder op boeken zoals Verhalen over de Tweede Wereldoorlog en de bevrijding van Udenhout en Biezenmortel140 jaar geschiedenis van ’t Hoekske 6-6a te Berkel-Enschotde mooiste kastelen en voorname huizen van Brabanten een artikel in In Brabantover Marokkaans aardewerk, gevonden in Moergestel. 

Het nummer sluit met de Jaarinhoud.

Deze aflevering 4 van De Kleine Meijerij is verkrijgbaar bij Primera in Winkelcentrum Eikenbosch te Berkel-Enschot en FotoGalerie Angelique aan de Kreitenmolenstraat 34 te Udenhout.
Heemkundekring De Kleine Meijerij heeft als werkgebied Berkel-Enschot, Biezenmortel, Esch, Haaren, Helvoirt, Heukelom, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout: www.dekleinemeijerij.nl.

Foto: Gertruda Piggen in haar winkel aan de Kerkstraat. (coll. R. van der Loo)

About the author

Related Posts