De Schakel
Nieuws
Nieuw kleurrijk nummer De Kleine Meijerij

Over de Rendierhoeve en in Berkel-Enschot ingekwartierde militairen in de jaren 1914-1918 In aflevering twee van het  heemkundetijdschrift De Kleine Meijerij deel II en slot van het artikel Wetenswaardigheden rond de Rendierhoeve uit de nalatenschap van de in december 2017 overleden…

Over de Rendierhoeve en in Berkel-Enschot ingekwartierde militairen in de jaren 1914-1918

In aflevering twee van het  heemkundetijdschrift De Kleine Meijerij deel II en slot van het artikel Wetenswaardigheden rond de Rendierhoeve uit de nalatenschap van de in december 2017 overleden Noud Smits. Dit keer over de periode na de Eerste Wereldoorlog waarbij er gewoond werd in het poortgebouw en de Padvinders er een goed onderkomen kregen. Geruchten over de mogelijke vestiging van een (naturisten)-camping deden de ronde, maar het is bij geruchten gebleven. Thans staat het complex weer te koop. Ook aandacht voor de familie Van den Bergh (AaBe-textielfabrieken) en de naam Rendierhoeve.

In de serie Beelden uit de Mobilisatiejaren 1914-1918 presenteert Anton van Dorp een aantal mooie foto’s van ingekwartierde militairen bij families in Berkel-Enschot, onder meer bij ‘Keeke de Kommies’, de families Weijters-Sweens, Van Roestel en Brekelmans-Mutsaards. Ook een kaartje van Antonius van de Pas die vanuit Berkel-Enschot opgeroepen was en zich in 1915 in Naarden bevond.

Joost van der Loo blikt terug op het leven van Luuske Liebregts-Beerendonk die op 12 februari 2018 haar honderdste verjaardag vierde en daarmee voor zover bekend de tiende persoon in Udenhout is die honderd jaar werd. Luuske en haar man waren actief in de kleermakerij.

In januari 1875 werd een landbouwster in Udenhout beticht van kindermoord. Een sensationeel en dramatisch bericht waar Henk Haen verder over uitwijdt in zijn bijdrage aan deze aflevering.

In het artikel “Efkes noar Renéje” haalt Martin van der Waals herinneringen op aan de Oisterwijkse rijwielhersteller René van Linden. Deze had al vroeg een voorliefde voor het rijwielvak en werkte na schooltijd vaak in de fietsenwerkplaats van Van Amelsvoort. In 1936 begon hij een eigen zaak in de Hoogstraat naast gebouw ‘De Schuur’. In 1943 verplaatste hij zijn zaak naar de Lind en enkele jaren later naar de Dorpsstraat. René overleed in 1973. De zaak werd voortgezet door zijn dochter en haar man en thans zwaait kleinzoon René van Bilsen er de scepter.

Wim de Bakker verhaalt over Aleit Wangen die in 1540 voor de Oisterwijkse schepenen verscheen. Zij was toen 104 jaar oud en schonk haar bezit aan de Tafel van de Heilige Geest, de middeleeuwse charitas om zich zo te verzekeren van een verzorgde oude dag.

De webtip wijst op de website www.bossche-encyclopedie.nlover de historie van Den Bosch.

Piet Jacobs bespreekt de boekuitgave Wij sloegen waar wij raken konden, het verzetsdagboek van de in onder meer Udenhout, Haaren en Oisterwijk ondergedoken Martien van de Weijer. Dit boek werd op mei 5 mei samen met een documentaire van Oisterwijk in Beeld over Van de Weijer in een volle zaal in Tiliander gepresenteerd. In dit nummer is ook de voordracht opgenomen die professor Arnoud-Jan Bijsterveld toen over dit boek hield.

De boekaankondigingen attenderen op recent verschenen historische boeken: van Oisterwijker Kees Verhoeven (Kees kijkten Vertel eens over vruuger Kees), het jaarboek van vv Helvoirt 2016-2017, de Unentse Sprokkelsnummer 15, het tijdschrift De Levende Natuurdat geheel gewijd is aan de Middenbrabantse vennen, Zin in Brabanten de publicatie die verscheen bij gelegenheid van het leggen van struikelstenen in Moergestel.

Deze aflevering 2 van De Kleine Meijerij is verkrijgbaar bij boekhandel Verrijt in Winkelcentrum Eikenbosch te Berkel-Enschot en Thuiskantoor Nogmaals aan de Kreitenmolenstraat te Udenhout.

Heemkundekring De Kleine Meijerij heeft als werkgebied Berkel-Enschot, Biezenmortel, Esch, Haaren, Helvoirt, Heukelom, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout: www.dekleinemeijerij.nl.

Bijschrift foto’s:

  1. Hoofdfoto: Ingekwartierde militairen bij Fransiscus Brekelmans aan de Hoolstraat. (coll. Kees van den Bersselaar)
  2. Jeugdige kostgangers bij de Rendierhoeve. Let op de ooievaar voor het raam links van de poort.

About the author

Related Posts