De Schakel
Met Passie
Nicola von Behr verleent met passie ontwikkelingshulp

Nicola von Behr heeft een aantal jaren in Belize en Zambia gewoond. Ze heeft daar gezien hoeveel problemen er in ontwikkelingslanden zijn en hoe dat de mogelijkheden voor welvaart en ontplooiing van mensen sterk belemmert. Maar hoe ga je dat…

Nicola von Behr heeft een aantal jaren in Belize en Zambia gewoond. Ze heeft daar gezien hoeveel problemen er in ontwikkelingslanden zijn en hoe dat de mogelijkheden voor welvaart en ontplooiing van mensen sterk belemmert. Maar hoe ga je dat aanpakken?

 

Kleinschalig en structureel

Het overmaken van geld aan de autoriteiten is voor haar geen optie. Het is maar de vraag of het geld dan op de juiste plek terechtkomt. Ze vertelt: ‘je doet er verstandig aan om eerst goed uit te zoeken wat de problemen zijn en welke barrières er opgeruimd moeten worden. Als je dat niet doet, loop je een frisse kans dat het project niet slaagt’. Bovendien moet je dat werk kleinschalig doen en je moet ook de beslissers en machthebbers omzeilen. Het gaat om de mensen in de dorpen.

Veel problemen hangen met elkaar samen. Het begint al bij de opvoeding. Kunnen kinderen naar school en krijgen ze daar een goede opleiding? Krijgen meisjes ook een kans of worden die als tweederangs gezien? Hoe zijn de hygiënische omstandigheden en is er voldoende medische zorg als dat nodig is? Het gaat vaak om een structuur van samenhangende problemen, die je goed moet onderkennen.

 

ASAP

Op haar zoektocht kwam ze terecht bij de stichting ASAP, wat staat voor Association for Small African Projects. Het uitgangspunt van ASAP is dat de problemen zo structureel mogelijk worden aangepakt en dat de eigen inbreng van dorpelingen vereist is voor een duurzame ontwikkeling. Nicola kan zich goed vinden in deze uitgangspunten. Daardoor is ze daar ook gaan werken als fondswerver. ‘Dat is geen eenvoudige zaak’, vertelt ze, ‘want er komt een hoop bureaucratie en papierwinkel aan te pas voor je voor een bepaald project bij elkaar hebt’.

Burkina Faso

ASAP concentreert zijn hulp in tien dorpen in Burkina Faso. Op het ogenblik hebben de mensen daar veel last van malaria en dan zijn klamboes om de stekende muggen tegen te houden zeer welkom. Malaria is een smerige ziekte, waaraan mensen nogal eens doodgaan.

Nicola vindt het een hele uitdaging om hieraan mee te werken en ze doet dat met passie en overgave. Als je geïnteresseerd bent in deze projecten, kun je verder informatie vinden op https://asap-foundation.org/nl/.

Tekst: Jan van der Straaten

Foto: Bas Haans

 

About the author

Related Posts