De Schakel
Ezelsoren
Net als in de film: Netflixen of lezen?

Het blijft een eeuwig discussiepunt. Wat is beter: het boek of de film? Een boekenliefhebber zal aanvoeren dat het boek beter is, want niet alles wat in het boek geschreven staat belandt ook daadwerkelijk in de film of tv-serie. Een…

Het blijft een eeuwig discussiepunt. Wat is beter: het boek of de film? Een boekenliefhebber zal aanvoeren dat het boek beter is, want niet alles wat in het boek geschreven staat belandt ook daadwerkelijk in de film of tv-serie. Een boekenwurm zal zeggen dat de film slechts één kant van het verhaal kan belichten, dat het een persoonlijke interpretatie van het verhaal is, en dat er in een boek veel meer nuances zitten.

Aan de andere kant kun je zeggen dat met een Netflixserie of bioscoopfilm het verhaal een veel groter publiek bereikt. Hele generaties maken op die manier kennis met klassiekers als Harry Potter of de boeken van John Grisham of Stephen King. Sommigen zullen na het zien van de film alsnog het boek lezen. En ook als is een vuistdik boek van Tolkien misschien een stapje te ver: de filmserie ‘In de ban van de ring’ laat veel meer kijkers kennismaken met het verhaal dan het boek kan doen.

Maar of je nu “kamp film” of “kamp boek” bent: er zijn volop boekverfilmingen gemaakt waardoor je altijd de keuze hebt om te genieten van een goed boek. Hieronder een aantal lees-en of kijktips:

Regels van Floor- Marjon Hoffman

Een succesvolle reeks kinderboeken met ondertussen al 18 delen. Het bevat korte grappige verhaaltjes over herkenbare situaties die zich perfect lenen voor leuke sketches. Te zien op tv bij Zapp met Bobbie Mulder in de hoofdrol. Vanaf ca. 8 jaar.

Lampje- Annet Schaap

Een sprookjesachtig verhaal over de 9-jarige dochter van een vuurtorenwachter. Het boek won al vele prijzen zoals de Gouden Griffel en nu is het door de VPRO bewerkt tot vierdelige serie. Leeftijd vanaf ca. 10 jaar.

Daar waar de rivierkreeften zingen – Delia Owens

Dit boek over een jonge vrouw die alleen opgroeide in een moeras en wordt verdacht van moord op een jongeman is verfilmd onder de titel Where the Crawdads sing. Daisy Edgar Jones speelt de rol van Kya. Te zien op Netflix.

Dag en Nacht-Romy Hausman

De zesdelige serie Liebes Kind is momenteel een succes op Netflix. Het is een bewerking van het boek van Romy Hausmann. Een ‘true crime’ over een mysterieuze vrouw, een duistere gevangenschap en een onopgeloste verdwijning.

 

Op www.boekrecensiesblog.nl vind je recensies over bovenstaande boeken en lees je blogs over de discussie boek of film.

Noortje de Kok

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op