De Schakel
Uitgelicht
Natuurgebieden in Noord-Brabant

Deze week is het Boekenweek en het thema is Natuur. In dit kader besteden we aandacht aan het boek Natuurgebieden in Noord-Brabant, een prachtig boekwerk dat mede tot stand is gekomen door onze correspondent Jan van der Straaten. Eind vorig…

Deze week is het Boekenweek en het thema is Natuur. In dit kader besteden we aandacht aan het boek Natuurgebieden in Noord-Brabant, een prachtig boekwerk dat mede tot stand is gekomen door onze correspondent Jan van der Straaten.

Eind vorig jaar werd het eerste exemplaar van dit boek overhandigd aan de Commissaris van de Koning in het Natuurmuseum in Tilburg. Sindsdien zijn er veel van verkocht. Het boek is vooral interessant voor mensen die wel van natuur houden, maar niet steeds weten wat ze om zich heen kunnen zien.

Er worden de volgende natuurgebieden in de omgeving van Berkel-Enschot besproken: de Rechte Heide, Kampina, de Moerputten, het Moergestels broek met Den Opslag en de Gement, de Loonse en Drunense Duinen en De Brand. Er wordt uitgelegd hoe die gebieden zijn ontstaan en hoe mensen deze hebben ontgonnen en gebruikt. Vooral de laatste jaren is die invloed niet steeds positief geweest. Daarom is er de laatste tijd steeds meer werk verzet om in die natuurgebieden de natuur weer op volle sterkte te krijgen.

De Loonse en Drunense Duinen dreigden dicht te groeien, waardoor het stuifzand zou verdwijnen. Het terrein is weer open gemaakt. In het boek kun je lezen welke planten en dieren specifiek zijn voor het gebied en hoe ze zich staande kunnen houden.

Op de Rechte Heide is de overgang van de heide naar het beekdal van de Leij weer in oude luister hersteld. Er lopen mooie wandelroutes over de heide. Weliswaar is het Korhoen verdwenen, maar veel zeldzame planten van het natte beekdal zijn teruggekomen.

In de Moerputten heeft men het Pimpernelblauwtjes, die daar in lage aantallen voorkwam, weer teruggebracht. De omliggende gebieden fungeren als een overloopgebied als er te veel water door Dommel en Aa wordt aangevoerd.

Het moerasbos van De Brand is een onderdeel van een complex natte bossen op een leemlaag tussen Berkel-Enschot en Boxtel. In Juni vliegt hier massaal de Kleine ijsvogelvlinder, een zeldzame vlinder van dit soort natte bossen. Ook in De Geelders en De Mortelen komen we deze vlinder tegen.

In het Moergestels Broek heeft men de Reusel weer alle ruimte gegeven en is het waterpeil van de beek verhoogd.

In het boek kun je alle details lezen, die interessant zijn als je daar gaat lopen. Er is ook een website van het boek waarop nadere informatie en wandelroutes te vinden zijn.
Boek verkrijgbaar bij Boekhandel Verrijt en Bol.com

Tekst en foto: Jan van der Straaten

[fotobijschrift cover boek]
Natuurgebieden in Noord-Brabant; Ontstaan, Ontginning en natuurontwikkeling. Jan van der Straaten, Willem van Kruijsbergen, Ernst-Jan van Haaften en Jac Hendriks (Red.). 2017. Pictures Publishers, Woudrichem.

About the author

Related Posts

Bezorging

Familie de Brouwer
Telefoon: 013 - 540 07 41

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op