De Schakel
Multireligieus Brabant centraal in Joblezing Paul Spapens

‘Een pelgrimsreis door multireligieus Brabant’, zo luidde de titel van de Joblezing. Cultuuractivist en journalist Paul Spapens nam ons mee in de wereld van mondialisering en multiculturalisatie van Brabant en Tilburg in het bijzonder. Ongeveer 200 mensen waren op 3…

‘Een pelgrimsreis door multireligieus Brabant’, zo luidde de titel van de Joblezing. Cultuuractivist en journalist Paul Spapens nam ons mee in de wereld van mondialisering en multiculturalisatie van Brabant en Tilburg in het bijzonder. Ongeveer 200 mensen waren op 3 mei aanwezig in de St Caecilia kerk.

In 1963, met de komst van de eerste Turkse gastarbeiders, kwamen mensen in aanraking met een andere cultuur en religie. Ook door de groei van het reizen, de groei van de media en de komst van steeds meer andere inwoners in Brabant kwamen meer culturen en religies met elkaar in contact.

Paul Spapens nam ons mee in de ontwikkelingen en historische gebeurtenissen door de tijd; de tijd van ontkerkelijking, terwijl ‘de Brabantsche mens roomsch is tot in iedere vezel’. Centraal in de lezing stond de ontwikkeling van het katholieke geloof in Brabant en de invloeden van de verschillende culturen hierop.

Op toer met je e-bike
Er volgde een bloemlezing van welke religies met welke locaties er nu in Brabant zijn. ‘Leuk om er eens met je e-bike een kijkje te gaan nemen’, aldus Spapens. Voor de katholieke kerk is hij niet bevreesd. Er ontstaat vanuit de overtuiging een verbondenheid die hoopvol is. Niet omdat het moet, zoals vroeger, maar juist vanuit de filosofie dat je ergens bij wilt horen en alle tradities en rituelen je aanspreekt.

Ook al staat in vrijwel ieder huis tegenwoordig een Boeddhabeeld, vanuit je eigen overtuiging sluit je je aan en is er een grote betrokkenheid bij de keuze voor de religie die je wilt aanhangen.

Tekst/foto: Elke van Dommelen

Fotobijschrift:
(Vlnr) Paul Spapens, Ton van Roessel, voorzitter Sint Job en Jos Loonen, werkgroep Jobavond

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op