De Schakel
Nieuws
Mijmeringen van Loes

Loes Westgeest schreef in 2008 haar eerste gedicht en stuurde het in voor een wedstrijd voor de Boekenweek uitgeschreven door de bibliotheek Berkel-Enschot. Ze won tot haar verbazing. Daardoor gestimuleerd, stuurde ze een gedicht in voor een wedstrijd van de…

Loes Westgeest schreef in 2008 haar eerste gedicht en stuurde het in voor een wedstrijd voor de Boekenweek uitgeschreven door de bibliotheek Berkel-Enschot. Ze won tot haar verbazing. Daardoor gestimuleerd, stuurde ze een gedicht in voor een wedstrijd van de Bibliotheek Midden-Brabant in Tilburg. Ook die wedstrijd won ze. Sindsdien weet Loes wat haar te doen staat: gedichten maken.

Ik wou

dat ik een vogel was

en eindeloos kon vliegen

over bossen

over gras

Loes gaat graag naar de Oisterwijkse bossen en vennen. Daar doet ze inspiratie op voor haar gedichten. Ze neemt er foto’s van het landschap, de bomen, de paddenstoelen, de insecten en de bloemen. Thuis maakt ze bij de foto’s gedichten. De foto en het gedicht trokken de aandacht en ze worden iedere week gepubliceerd in de Nieuwsklok van Oisterwijk en Oisterwijks Nieuws. Van die gedichten heeft zij een bloemlezing gemaakt voor de bundel “Mijmeringen Van Loes”. Het eerste exemplaar wordt op 23 augustus om 16.30 uur overhandigd aan de Oisterwijkse burgemeester Hans Janssen in Groot Speijck. Zij zal daar ook haar bundel te koop aanbieden.

Dat is een mooie plek voor zo’n presentatie: de natuurpoort voor de Oisterwijkse bossen en vennen, die met de nodige moeite vele jaren geleden door Natuurmonumenten werden aangekocht. Juist die vennen en bossen spelen een grote rol in de gedichten van Loes. Zo schrijft ze bij een foto van een bospad in het bos: “Hier wil je lopen hier wil je lopen dromen”.

Op de foto’s van Loes zie je iets speciaals en de tekst is een associatie met wat je ziet. Dat maakt de bundel heel toegankelijk. Veel mensen zullen zich aangesproken voelen door de teksten en de foto’s. Het is heel herkenbaar. De insteek herinnert je aan Guido Gezelle, maar die maakte geen foto’s. Loes zegt: “Ik wil mensen laten zien wat er allemaal te zien is in de natuur. Men loopt er veel te vaak achteloos aan voorbij”.

De opbrengst van de bundel komt geheel ten goede aan de Stichting Oisterwijk Centraal met het project ‘Eten wat de pot schaft’; een project waar gekookt wordt door minima, voor minima. De bundel kost een tientje en is vanaf 24 augustus te koop bij boekhandel Verrijt in het winkelcentrum aan de Eikenboschweg en in Oisterwijk bij het VVV, Boekhandel Oisterwijk, Juwelier Mignon en Boshuis Venkraai.

UITGELICHT:
– Klik hier voor een impressie van een wandeling met Loes langs de Voorste Stroom. Daar kun je lezen en zien hoe de inspiratie haar bezig houdt.
– Klik hier voor de eerder gepubliceerde reportage over de weidebeekjuffers langs de Voorste Stroom bij Mie Pieters.

Tekst en fotografie: Jan van der Straaten

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op