De Schakel
Pennenstreek
Mia Savenije geeft de bòlpèn door…

 Kogelschrèèverke of ook wel bòlpèn (balpen in het Tilburgs dialect) Een klein inkijkje in de levens van onze dorpsgenoten, wie zijn ze, hoe denken ze over Berkel-Enschot en nog wat meer…. Wie ben je? ‘Ik ben Mia Savenije, 83 jaar.…

 Kogelschrèèverke of ook wel bòlpèn (balpen in het Tilburgs dialect)

Een klein inkijkje in de levens van onze dorpsgenoten, wie zijn ze, hoe denken ze over Berkel-Enschot en nog wat meer….

  1. Wie ben je? ‘Ik ben Mia Savenije, 83 jaar. Ik heb een zoon Jeroen en kleinzoon Ivo. Ook had ik een opa met een snoepjesfabriek die de schuimpjes heeft uitgevonden. Daar is de Sint nog steeds blij mee.’
  1. Waaraan denk je bij het dorp Berkel-Enschot? ‘Ik woon 49 jaar in B-E. 20 jaar in de Joost v/d Vondellaan gewoond, zo gezellig. Men stond daar voor elkaar klaar, bij ziekte kreeg je bezoek en nog allerlei andere hulp, geweldig!
  1. Wat vind je het mooiste plekje in Berkel-Enschot en waarom? ‘De pastorietuin in Berkel. Daar staat een 123 jaar oude treurbeuk. Generaties lang waren er in de tuin allerlei parochieactiviteiten. Mijns inziens moet dit alles snel worden hervat om te voorkomen dat deze tuin ook wordt volgebouwd.’
  1. Waar geniet je van? ‘Ik geniet van het op stap gaan met mijn kleinzoon Ivo en van mijn vrijwilligerswerk voor onze pubers die hebben moeten vluchten en wonen in de Druiventros. Ze laten me van alles in het Arabisch zeggen, dikke pret!’

 

  1. Welke levenswijsheid zou je willen delen? ‘Geef jezelf een zoen, ga zonder POEHA of poen, voor anderen gezellige dingen doen.’
  1. Wat beteken je voor Berkel-Enschot en wat betekent Berkel-Enschot voor jou? ‘Ik heb altijd veel vrijwilligerswerk gedaan, o.a. Paasdozenactie, kindermusical geschreven, voedselbank en poppentheater gespeeld bij St. Job en kersttochten. Daardoor heb ik veel lieve mensen van 3-96 jaar ontmoet.’
  1. Wat zijn je wensen voor Berkel-Enschot, of wat zou je anders willen zien? ‘Doe de smartphone geregeld in de keukenla! Minder stress, meer gezelligheid.’
  1. Vraag van je voorganger Mieke van de Ven: ‘Ze heeft altijd poppentheater gespeeld en ik ben benieuwd hoe ze daar zo mee gestart is.’ ‘Mijn beroep is jeugdbeschermster. Ik kreeg de zorg over kwetsbare kinderen, vaak kregen deze kinderen te maken met vooroordelen, racisme enz. Ik werd daar boos van, maar dat hielp niet. Ik heb dat omgezet in het schrijven van anti-vooroordeel en anti-discriminatie sprookjes. Zo werd ik Tante Mia toverfee en is mijn poppentheater ontstaan. Je moet vooral elkaars mogelijkheden benutten en met jong en oud, blank tot zwart, van arm tot rijk gezellige feestjes vieren.’
  1. Aan wie geef je de bòlpèn door en waarom? En wat zou je aan hem/haar willen vragen? ‘Ik geef mijn bolpen door aan Ad van Rijswijk, Ad is al heel lang tuinman bij de parochie. Daar heb ik veel bewondering voor. Mijn vraag is: Wat vind jij de mooiste bomen in Berkel-Enschot?’
  1. Is er nog iets niet ter sprake gekomen, wat je nog wil delen? ‘Als geboren Hagenees zeg ik; Minder opscheppers, meer humor en naastenliefde!’

Tekst: Ellen de Visser

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
[email protected]

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op