De Schakel
Reportage
Mgr. Diepenstraat 50 jaar

‘Het is hier gewoon heel gezellig en iedereen staat voor elkaar klaar.’ Voor mevrouw Van Rijsewijk, bewoonster van het eerste uur, is het klip en klaar dat het goed toeven is in de Monseigneur Diepenstraat in Berkel-Enschot. In de zomer…

‘Het is hier gewoon heel gezellig en iedereen staat voor elkaar klaar.’ Voor mevrouw Van Rijsewijk, bewoonster van het eerste uur, is het klip en klaar dat het goed toeven is in de Monseigneur Diepenstraat in Berkel-Enschot.

In de zomer van 1968 werden de tweekappers opgeleverd. De straat met overwegend huurwoningen van Tiwos, oogt kleurrijk met de gevelbekleding in oranje en de groene voortuinen.  Maar het voornaamste vinden de bewoners dat het een heel sociale en veilige straat is. ‘We helpen elkaar als het echt nodig is. Een ritje naar het ziekenhuis in de auto van de buurman, het hondje uitlaten voor een ander of een grote spin uit de kamer weghalen’, zijn zomaar wat voorbeelden.

Ruim 65 mensen wilden dit jubileumfeest niet missen en kwamen buurten in hun straat. Daar waren ook oud bewoners bij. Eric van Rijsewijk kwam hier wonen toen hij één was. Hij heeft hier flink wat buiten gespeeld. Er waren toen nauwelijks auto’s en dat kwam goed van pas bij het voetballen en andere spelletjes. ‘Als je goed kijkt is er een streep in de bestrating van de weg. Dat was voor ons de finish en start van renwedstrijdjes en ook de doellijn. ’s Ochtend haalden we elkaar op om naar school te gaan.’

Stropdasfiguren
‘In 2016 hadden we politie en stropdasfiguren in de straat en heel de buurt stond buiten’, weet mevrouw Ria Françoise, bewoonster sinds 1970, nog van het opdoeken van een hennepkwekerij. Ze heeft trouwens nog vers in haar geheugen wat ze destijds betaalde per maand. ‘101 gulden!’ De brief van 100 gulden sleutelgeld heeft ze nog liggen, maar ze is er niet zeker van of ze die borg nog terug kan verwachten.

Straatprijs
Met Kerst hebben ze ooit een prijs gewonnen vanuit Verrijk je Wijk, vanwege de mooist versierde straat. Dat geld schonken ze aan een goed doel. Voor het jubileumfeest kregen ze van de gemeente geen donatie. Gelukkig waren er in het dorp wel sponsoren te vinden en kunnen ze terugkijken op een geslaagd feest.

Tekst: Ellen van Slooten
Foto: Peter Timmermans

About the author

Related Posts

Bezorging

Familie de Brouwer
Telefoon: 013 - 540 07 41

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op