De Schakel
Met Passie
Met Passie: Dokter Wie?

‘Elke aflevering grijpt me’, vertelt Linda de Vrij (27). Daar waar iets gebeurt met aliens is tijdreiziger Doctor Who altijd op tijd ter plaatse. Hij stapt in zijn Tardis, een blauwe telefooncel. Van binnen is dit een gigantisch ruimteschip, waarmee…

‘Elke aflevering grijpt me’, vertelt Linda de Vrij (27). Daar waar iets gebeurt met aliens is tijdreiziger Doctor Who altijd op tijd ter plaatse. Hij stapt in zijn Tardis, een blauwe telefooncel. Van binnen is dit een gigantisch ruimteschip, waarmee hij door de timevortex heen kolkt naar elk tijdstip van elk jaar in elke plaats. Niks is onmogelijk!

Realiteit en fantasie mengen zich perfect wanneer hij afreist naar de tijd van Shakespeare, Hitler of de vulkaanuitbarsting bij Pompeï. ‘Dit hebben ze zo knap gedaan’, aldus Linda, ‘dat ik me soms afvraag: weten we wel echt wat er toen is gebeurd?’ Ook op reis naar het heden neemt De Doctor zijn kijkers mee naar onwerkelijke werelden, waarin alles mogelijk is en niks te voorspellen valt. Dit houdt Linda in zijn Tardisgreep!

Timevortex: verleden en toekomst
De zoektocht naar de bron van Time Lord Rock (muziek geïnspireerd door Doctor Who) bracht Linda 7 jaar geleden pas bij haar geheimzinnige held, maar de serie wordt sinds 1963 al wekelijks uitgezonden op de BBC, met een onderbreking van 1989 tot 2005. De Doctor is door de jaren heen door 13 verschillende acteurs gespeeld; ieder met eigen trekjes en karakteristieken. ‘De Doctor regenereert als hij sterft in een ander lichaam’, vertelt Linda lachend, alsof het de normaalste zaak van de wereld is. Zo moest De Doctor steeds zijn nieuwe lichaam ontdekken. Opnieuw leren lopen, rennen, eten… Dit brengt hilarische beelden met zich mee. De Tardis ziet er ook al 13x anders uit en elke nieuwe Doctor ontmoet andere of weer oude reisgenoten. In Engeland is de introductie een hele happening. Deze keer wordt het helemaal spannend, want de 14de Doctor wordt een vrouw!

Allesomvattend
Doctor Who is uitgegroeid tot een diverse serie met morele kwesties, maatschappelijke dilemma’s en heerlijke Britse humor. Allesomvattend, voor jong en oud!

De verzameling van Linda omvat ook alles. Een Tardis op truien, jurkjes, t-shirts, agenda’s en telefoonhoesjes. Een Doctor Who kussensloop en de speciale editie van het monopoliespel mag natuurlijk niet ontbreken. Linda’s vriend is uiteraard ook een ware fan! Dit jaar waren ze op Dutch Comic Con als Doctor nummer 11 en River Song, Linda’s favoriete karakter. ‘Twee meiden wilden zelfs met ons op de foto!’ lacht Linda. Aan haar volgende Who outfit wordt gewerkt. ‘Helaas is Cosplayen (verkleden als idool) in Nederland niet groot, maar wij hebben Carnaval.’

Tekst: Maartje van Beurden
Foto: Bas Haans

About the author

Related Posts