De Schakel
Reportage
Mengelmoes op het menu

Oosterse muzikale klanken en een heerlijke geur van Kibbeh en Hummus vullen het Heukelomse Mie Pieters. Eters versieren hun bord rijkelijk met Syrische gerechten, om niet veel later bij het buffet terug te keren voor een volgende ronde. Een bijzonder…

Oosterse muzikale klanken en een heerlijke geur van Kibbeh en Hummus vullen het Heukelomse Mie Pieters. Eters versieren hun bord rijkelijk met Syrische gerechten, om niet veel later bij het buffet terug te keren voor een volgende ronde. Een bijzonder en nog jong concept, maar ouderwets gezellig.

Een mooie avond waarop ongetwijfeld nog vele succesvolle zullen volgen. Uitverkocht, en nog meer dan dat: bovenop de tachtig aanmeldingen zijn maar liefst vijftig extra gasten onverwachts van de partij. Dat ‘Grenzen-loos eten’ zó positief zou worden ontvangen, had initiatiefnemer en eigenares van Mie Pieters Marie-José Mathijssen nooit durven dromen. “En dat al op avond één.”

Kennismaking
Sinds een aantal jaar is in Oisterwijk het Asielzoekerscentrum te vinden. Veel Syrische vluchtelingen die daar verblijven, hebben inmiddels een verblijfsvergunning gekregen en mogen dus in Nederland komen wonen en werken. Volgens Mie Pieters en AZC Oisterwijk een mooie gelegenheid voor een kennismaking tussen ‘gewone’ en ‘nieuwe’ Nederlander. Iedere derde donderdag staat bij Mie Pieters in het teken van een interculturele avond, waarop bewoners van het AZC een maaltijd verzorgen voor hun Nederlandse en niet-Nederlandse gasten.

Eten verbindt
Afgelopen donderdag trapte het evenement af. Aan tafel schuift het Syrische paar Ahmad en Lina, op zoek naar contact met hun nieuwe landgenoten. En, ook niet onbelangrijk op deze avond, liefhebbers van Syrisch eten. Het buffet bestaat onder andere uit rijstgerechten en saus gevuld met vlees en groenten, laat één van de Syrische koks weten. Een Tilburgse gast kan niet wachten om haar bord ermee te vullen: “Eten verbindt. Iedereen hier is verschillend, maar eten moeten we allemaal. Ik hoop vanavond met een gemixt gezelschap aan tafel te mogen.”

Mengelmoes
Handen worden geschud, gepraat en gelach vullen de ruimte. Taalbarrières worden doorbroken door tolken. Van een cultuurbarrière is, zelfs in deze mengelmoes van culturen en afkomst, geen sprake; Nederlanders genieten volop van de Oosterse lekkernijen en het Syrische gezelschap, Syrische kinderen bestormen het eetcafé zodra de eerste frietjes uit de frituurpan komen. Reserveringen voor de volgende derde donderdag van de maand zijn alvast gemaakt.
Een trotse initiatiefnemer Marie-José: “Juist in deze fase, nu deze vluchtelingen definitief mogen blijven, is het belangrijk om elkaar beter te begrijpen. Met ‘Grenzen-loos eten’ is de eerste stap gezet.”

Tekst: Sabine Doevendans
Foto: Marijke Brocken

About the author

Related Posts