De Schakel
Uitgelicht
In memoriam: Loek Klaassen

Kersttijd is voor veel mensen een tijd om terug te denken aan mooie momenten. Hoe moeilijk de dagen ook zijn voor gezinnen waar een familielid er niet meer bij is, de herinneringen zijn nog levendig en maken de feestdagen warm,…

Kersttijd is voor veel mensen een tijd om terug te denken aan mooie momenten. Hoe moeilijk de dagen ook zijn voor gezinnen waar een familielid er niet meer bij is, de herinneringen zijn nog levendig en maken de feestdagen warm, ondanks het gemis. De redactie van De Schakel sprak met Maria Klaassen-Klomp en Toon Klaassen. Vrouw en zoon van Loek Klaassen, ontwerper en illustrator van vele covers en tekeningen voor de Schakel. Overleden op 18 september, op 81 jarige leeftijd. Juist nu een mooi moment om met beiden herinneringen op te halen aan de prachtige getalenteerde man die Loek was.

Maria en Toon laten zien wat Loek in al die jaren heeft betekend voor het dorp. Het zijn niet alleen de vele pentekeningen en illustraties die hij voor De Schakel heeft gemaakt. Eén voor één kleine kunstwerken. Wie herinnert zich niet de cover met de pentekening van de ingangspoort van Koningsoord? Letterlijk en figuurlijk monnikenwerk en iedere streep met liefde getekend. Loek heeft vanaf de oprichting van de Schakel, in juli 1965, verschillende covers gemaakt, die jaren zijn gebruikt.

Kleurplaat carnaval
Loek Klaassen heeft vele jaren de kleurplaat voor de Knollevreter getekend. De kleurplaat voor 2018 was al klaar. Loek tekende traditiegetrouw al enkele dagen na het bekendmaken van het motto een aantal kleurplaten, die hij later uitwerkte. Dit jaar is de kleurplaat extra bijzonder, omdat de afwerking van de kleurplaat door zijn zoon Toon is gemaakt. Dat maakt dit de eerste samenwerking tussen vader en zoon.

Loek had een enorme band met het dorp. Hij illustreerde voor veel verenigingen. Zo is het logo van TVBE ook van zijn hand. Voor al zijn werk kreeg Loek in 2016 de Tilburg Trofee. In de schriftelijke verklaring was over zijn werk voor de Schakel te lezen: ‘Sinds de oprichting van De Nieuwe Schakel maakt de heer Klaassen de illustraties op de omslag. Hij heeft in zijn ontwerpen de verbondenheid tussen de kernen Berkel, Enschot en Heukelom gesymboliseerd; een belangrijke bijdrage aan de dorpsgemeenschap.’

Loek, je was een prachtige man. Met een enorme gave de beelden die je in je hoofd had en zag te vereeuwigen op het papier en het canvas.

Tekst: Elke van Dommelen
Foto: Bas Haans

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op