De Schakel
Nieuws
Maak kennis met lokaal erfgoed

In het souterrain van De Schalm in de voormalige abdij Koningsoord werd op Open Monumentendag 9 september jl. de erfgoedvitrine van De Kleine Meijerij in gebruik genomen. Deze expositiemogelijkheid kwam tot stand in samenwerking met Stichting De Schalm. De ‘onthulling’…

In het souterrain van De Schalm in de voormalige abdij Koningsoord werd op Open Monumentendag 9 september jl. de erfgoedvitrine van De Kleine Meijerij in gebruik genomen. Deze expositiemogelijkheid kwam tot stand in samenwerking met Stichting De Schalm. De ‘onthulling’ werd gedaan door Anton van Dorp (bestuurslid Heemkundekring) en Jan Opschoor (voorzitter Stichting De Schalm).

Heemkundekring De Kleine Meijerij wil namelijk graag in iedere plaats van haar werkgebied een plek realiseren waar inwoners kennis kunnen maken met hun lokale erfgoed. Tevens biedt het de mogelijkheid om belangstelling te wekken voor heemkunde en het werk van de vereniging te promoten.
Het thema van de erfgoedvitrine sluit aan bij dat van Open Monumentendag: ‘levend erfgoed’. Aandacht is er voor de St. Caeciliakerk en St. Job, voor carnaval, voor Mariakapelletjes, de Oude Toren, monumentale bomen en monumenten die nu een tweede leven hebben als bijvoorbeeld woonhuis zoals de Caeciliaschool, het oude raadhuis en het toenmalige Wit-Gele Kruisgebouw.

Historische kijkdoos brengt heemkundig erfgoed dichter bij de mensen

In deze permanente vitrine zal De Kleine Meijerij periodiek, rond wisselende thema’s, exposities inrichten met historisch materiaal, foto’s, documenten en voorwerpen gerelateerd aan de Berkel-Enschotse historie en aan bijzondere momenten in het jaar. Als een soort historische kijkdoos. Een mooi initiatief om het heemkundig erfgoed dichter bij de mensen te brengen. De huidige expositie is te bekijken tot eind oktober.
Heemkundekring De Kleine Meijerij heeft als werkgebied Berkel-Enschot, Biezenmortel, Esch, Haaren, Helvoirt, Heukelom, Moergestel, Oisterwijk en Udenhout. Meer informatie: www.dekleinemeijerij.nl

Tekst: Anton van Dorp

Foto: Els Strang

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op