De Schakel
Ezelsoren
‘LOG 19 of Het gefictionaliseerde verslag van het tweede spoor’ door Flip Strang

Flip Strang is gepensioneerd maar in het verleden heeft hij zich als neerlandicus vaak beziggehouden met zakelijke teksten en met onderzoek naar schrijfprocessen. Hij heeft nooit het plan gehad om een roman te schrijven, maar soms ontstaat er ineens een…

Flip Strang is gepensioneerd maar in het verleden heeft hij zich als neerlandicus vaak beziggehouden met zakelijke teksten en met onderzoek naar schrijfprocessen. Hij heeft nooit het plan gehad om een roman te schrijven, maar soms ontstaat er ineens een idee. Een tochtje met een boot over de Vecht en enkele artikelen die zijn studenten moesten gebruiken over de gigantische inkomensverschillen in de Verenigde Staten brachten de nodige prikkels op gang om aan een boek te beginnen.

 

 “Het schrijven is een interessante ontdekkingstocht geweest”

 

Leesgenootschap Ons Genoegen 2019 (LOG 19)

Dit leesgenootschap bestaat uit zes pensionado’s die iedere maand bij elkaar komen om een boek te bespreken. Zij bespreken geen romans maar boeken die de aandacht hebben getrokken, omdat er allerlei maatschappelijke vraagstukken in aan de orde worden gesteld. Daarnaast praten zij met elkaar over actuele zaken, over herinneringen en over persoonlijke kwesties. Allerlei artikelen uit de dagbladen en onderwerpen van tv-programma’s komen aan de beurt.

Maar daar blijft het niet bij. Een paar toevalligheden leiden ertoe dat zij plannen gaan ontwikkelen die niet veel met lezen te maken hebben en die op gespannen voet staan met het Wetboek van Strafrecht.

 

Leydonk of Berkel-Enschot?

De gebeurtenissen spelen zich af in het dorp Leydonk waarvan sommigen zullen beweren dat dat enige gelijkenis vertoont met Berkel-Enschot. Flip merkt daarover op: “Er zullen altijd elementen uit je eigen leefwereld in zo’n boek terechtkomen” en hij vertelt dat hij een paar grappen heeft verwerkt die in het verleden bij TVBE zijn uitgehaald en die toen voor de nodige consternatie hebben gezorgd. Alleen gebeuren die nu niet bij TVBE maar bij TV Leydonk. Dorpsgenoten komen in het verhaal niet voor: de personen in het verhaal zijn door hem geconstrueerd.

 

Het schrijfproces

Flip heeft het voordeel dat hij zich als neerlandicus vaak heeft kunnen en moeten richten op de schriftelijke taalbeheersing van studenten. Taal en schrijven zijn hem dus niet vreemd. Flip vertelt: “Ik heb met veel plezier en nieuwsgierigheid geschreven. Met zakelijke teksten heb ik de nodige ervaring, maar ik had geen idee hoe die processen verlopen als je fictie produceert”.

Het boek is in de boekhandel verkrijgbaar.

 

Tekst: Jan van der Straaten

Foto: Bas Haans

 

 

 

About the author

Related Posts

Bezorging

Patric de Brouwer
bezorging@schakel-nu.nl

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op