De Schakel
Ezelsoren
Lezen in de vakantie

De zomervakantie staat voor de deur. Tijd om de koffers, tassen of rugzakken te pakken. Maar wat neem je mee om te lezen? Voor “veel-lezers” met ruimtegebrek is de e-reader een uitkomst. Een apparaat boordevol leesvoer, dat toch maar weinig…

De zomervakantie staat voor de deur. Tijd om de koffers, tassen of rugzakken te pakken. Maar wat neem je mee om te lezen? Voor “veel-lezers” met ruimtegebrek is de e-reader een uitkomst. Een apparaat boordevol leesvoer, dat toch maar weinig bagageruimte opsnoept. Voor wie liever een ‘echt’ boek in handen heeft, tip ik een viertal zomerse boeken. Boeken voor onderweg in de auto of een regenachtige dag; een leerzaam boek over de helden en schurken die je in je eigen achtertuin kunt vinden; een spannende detective en een bijzonder boek over de keuzes die je in je leven maakt.

 

Vakantie-doe-boeken

Al jaren vaste prik bij gezinnen die op vakantie gaan: vakantieboeken met verhalen van je favoriete (strip)helden, puzzels, quizjes en activiteiten om verveling op de achterbank te voorkomen. De keuze is reuze. Van Donald Duck tot Bobo en van Quest tot Zo zit dat. Snuffel voor je vertrekt eens rond in de boekhandel.

 

Supergroen – Thijs Goverde

 

‘Supergroen’ is een schoolvoorbeeld van hoe je een grappig, educatief, boeiend en fraai kinderboek schrijft. Thijs Goverde bundelde in dit boek korte columnachtige stukjes waarin steeds een boom of plant uit zijn voedselbos centraal staat. Sommige van die planten blijken echte schurken die alles en iedereen verdringen. Terwijl er ook groene helden bestaan. Planten die anderen beschermen of vervelende beestjes verjagen. Met humor en vaart tovert Goverde een lesje plantkunde om tot een vermakelijk, leerzaam en geestig avonturenverhaal.

 

Wie het boek uitgelezen heeft, weet dat boterbloemen niet zo lief zijn als ze eruit zien. Dat duizendblad voor duizend-en-een dingen nuttig is. Dat appels eigenlijk klonen zijn. Net als peren. Maar ook dat Coloradokevertjes niet zulke slimmeriken zijn, de Romeinen de kastanje met zich meebrachten en dat gras en een croissant veel met elkaar gemeen hebben. Allemaal als hapklare brokjes verpakt in een smakelijk verhaaltje.

 

Een leerzaam boek waarin de weetjes als hapklare brokjes worden opgediend. Om het nog eens extra aantrekkelijk te maken zijn de hoofdstukjes prachtig geïllustreerd door Saskia Heijmans.

 

Geheimen van de kostschool – Lucinda Riley

Deze detective van Lucinda Riley – bekend van de bestsellerreeks “De Zeven zussen”- verscheen postuum.  Inspecteur Jazz Hunter probeert de waarheid boven tafel te krijgen in een ingewikkelde en mysterieuze zaak rond de dood van een leerling op de kostschool St. Stephan. Een boek dat je maar moeilijk weg kan leggen.

 

Anders dan de Zeven zussen reeks, gaat het verhaal van ‘De geheimen van de kostschool’ niet terug naar het verleden door twee verschillende delen. Deze misdaadroman is één verhaal en neemt je mee in een mysterie uit het verleden dat steeds meer sporen nalaat.

 

Niet alleen op de moord blijkt het verleden een grote rol te spelen. Ook Jazz haar eigen verleden heeft nog steeds een grote invloed op haar. Tijdens het moordonderzoek wordt ze hier nog eens pijnlijk mee geconfronteerd. Kan ze haar privé leven voldoende loslaten om de moord op te lossen?

Als lezer wordt je meegenomen in de moordzaak en begin je zelf ook na te denken over mogelijke verbindingen, leugens en toevalligheden. Wanneer er ook een derde en vierde slachtoffer van de geschiedenis van de kostschool zijn, wordt het toch echt wel tijd dat de waarheid boven tafel komt!

 

Middernachtsbibliotheek – Matt Haig

‘Als je alles waar je spijt van hebt ongedaan kunt maken, zou je dat dan ook doen?’ Dat is de vraag op de cover van ‘Middernachtbibliotheek.’

 

Hoofdpersoon van ‘Middernachtbibliotheek’ is Nora Seed. Je leert haar kennen 27 uur voor het moment waarop ze besluit ‘ik wil dit leven niet meer.’ Niets in haar leven is gegaan zoals ze het zou willen. Als haar buurman Ash aanklopt, denkt ze in eerste instantie ‘wie weet.’ Maar hij klopt alleen aan om te vertellen dat haar kat Voltaire dood op staat ligt. Als Nora vervolgens ook nog haar baan verliest, omdat ze te laat op haar werk komt na het begraven van haar kat, knapt er iets in haar. Nu denk je misschien ‘is dit niet een heel naargeestig, verdrietig verhaal?’ Nee – dat is het zeker niet.

 

Als Nora haar ogen opent, bevindt ze zichzelf in een ruimte vol boeken. Eindeloos veel boeken zelf. Al snel ontmoet ze daar de bibliothecaresse, mevrouw Elm. Die ze al kent van de middelbare school waar ze heen ging. Mevrouw Elm vertelt haar dat ze in de middernachtbibliotheek terecht is gekomen. Een plek tussen leven en dood, een plek van mogelijkheden. Maar zit Nora eigenlijk wel te wachten op die mogelijkheden?

‘Elk boek biedt de kans om een leven uit te proberen dat je geleefd zou kunnen hebben. Om te zien hoe het zou zijn gelopen als je andere keuzes had gemaakt…’

 

Tekst: Noortje de Kok

Meer recensies?

Neem ook eens een kijkje op de site www.boekrecensiesblog.nl . Daar lees je recensies van bovengenoemde tips en nog veel meer andere boeken.

 

Supergroen

Geheimen van de kostschool

Middernachtsbibliotheek

About the author

Related Posts