De Schakel
Omkijken
Lex van de Pol verloor zijn baan door corona

Lex van de Pol heeft eerst in ontwikkelingslanden als Belize en Zambia gewerkt. In 2009 kwam hij terug naar Nederland. Hij ging als ICT-specialist in Tilburg werken. Hij ontwierp daar databases voor websites en back-offices van touroperators. Die werden onder…

Lex van de Pol heeft eerst in ontwikkelingslanden als Belize en Zambia gewerkt. In 2009 kwam hij terug naar Nederland. Hij ging als ICT-specialist in Tilburg werken. Hij ontwierp daar databases voor websites en back-offices van touroperators. Die werden onder andere toegepast op cruiseschepen. Toen de coronacrisis uitbrak, liep de omzet fors terug door het wegvallen van opdrachten vanuit de toeristische sector. Zijn baan werd overbodig en hij kreeg zijn ontslag.

 

Arbeidsmarkt voor ICT mensen

Zijn ontslag was netjes geregeld met een overbrugging over een periode van drie maanden. Ondanks dat sliep hij de eerste week na zijn ontslag niet zo goed. Hij maakte zich zorgen over het krijgen van een andere baan en de onzekerheid over de gevolgen van het virus gaf onzekerheid. Maar omdat hij een brede achtergrond heeft en een goede opleiding als econometrist, was het voor hem niet moeilijk om een andere baan te vinden. Hij kon zelfs kiezen. Zijn keus viel op de bank Van Lanschot Kempen in den Bosch. Hij doet daar data-management.

 

Door corona heb ik ook minder verplichtingen

 

De kinderen

Lex is getrouwd en heeft twee kinderen in groep 4 en groep 7. De school ging dicht en de kinderen kwamen thuis en moesten daar les krijgen. Dat moest gebeuren naast zijn normale werk. Tijdens de eerste lockdown schoof hij zijn werk aan de kant en besteedde veel aandacht aan zijn zoontje Max die lezen, schrijven en rekenen onder de knie moest zien te krijgen.  ‘Dat vroeg veel aandacht, want zo’n jong kind is gauw afgeleid en heeft niet altijd zin om zijn sommen te maken’, vertelt Lex. ’s Avonds werkte hij tot laat door om zijn eigen werk af te krijgen.

Maar de resultaten waren goed. Misschien ging het zelfs nog wel beter dan wanneer Max les in de klas had gehad. Thuis kreeg hij eigenlijk privéles. Zijn dochter Renske is niet zo snel afgeleid. Ook bij haar waren de resultaten goed.

Nicola, Lex zijn vrouw, werkt parttime als fondsenwerver bij een stichting voor ontwikkelingswerk en pakte het onderwijs voor de kinderen op tijdens de tweede lockdown. Nu de school weer open is, gaat het allemaal wat gemakkelijker. Een hele opluchting.

 

Tekst: Jan van der Straaten

Foto: Bas Haans

 

In de nieuwe rubriek OMKIJKEN blikken we terug op het afgelopen jaar en wat corona voor invloed heeft gehad op ons dagelijks leven.
Wil jij jouw verhaal delen? Mail [email protected]

About the author

Related Posts

Bezorging

Familie de Brouwer
Telefoon: 013 - 540 07 41

Vragen/opmerking?
Neem contact met ons op